Hoppá: a tizenéveseket beteggé teheti a szexting


kidsnews (127éves) - 2 éve

Az okoseszközök és az internet elterjedése miatt az elmúlt évtizedben a szexting a mindennapok részévé vált úgy, hogy eddig a jelenséggel összefüggő kockázati tényezőket senki sem fogalmazta meg közérthetően.

Egy közelmúltban publikált tanulmány azonban rámutat: mivel a tizenévesek közül már minden negyedik kapott, és minden hetedik küldött ilyen tartalmat, különösen fontos a veszélyek tisztázása. A koherens megállapítások hiánya ugyanis akadályozhatja az ifjúságot tájékoztató programok kidolgozását és megvalósítását.

Szexting: erotikus, meztelen vagy félmeztelen képek elküldése a másik fél számára.
(képünk illusztráció)

A JAMA Pediatrics folyóiratban közzétett tanulmány, ezt az űrt szerette volna kitölteni. Kanadai szakemberek összesen 23 korábbi kutatást vizsgáltak meg, amelyek 2012 és 2018 között készültek, több mint 41 ezer tizenéves bevonásával. Ezekben alapvetően a szexting és a szexuális aktivitás, a szorongás, a depresszió, az alkoholfogyasztás és kábítószerhasználat, a dohányzás és a jogsértő magatartásformák összefüggéseit vették górcső alá a kíváncsi szakemberek.

A rossz hír az, hogy a közelmúltban kiértékelt adatok szerint a fiatalkori szexting számos negatív, a mentális egészségre is káros tevékenységgel jár karöltve.

Statisztikailag kimutatható ugyanis, hogy a szextingelő fiatalok sokkal többször cserélgetik partereiket, több alkoholt fogyasztanak és nagyobb valószínűséggel használnak drogokat, vagy dohánytermékeket. Hab a tortán, hogy még a depresszió és a szorongás kialakulásának is nagyobb az esélye náluk.

A Btk. szerint: aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyről pornográf felvételt megszerez vagy tart,  készít, kínál, átad vagy hozzáférhetővé tesz bűncselekményt követ el! (képünk illusztráció)

A jelentésben azonban egy valamit nem sikerült tisztázni: a jelenségek közötti ok-okozati viszonyokat és a sorrendiséget. Ezekhez további kutatások szükségesek. Az azonban úgy tűnik már most is biztosra mondható, hogy minél fiatalabb valaki annál nagyobb a szexting kockázata.

Ezt a helyzetet azonban nem a probléma tagadásával vagy megbélyegzéssel, hanem kommunikációval, a digitális világ veszélyeinek feltárásával, vagyis leginkább edukációval kell kezelni és el kell fogadni, hogy egyre inkább a fiatalok életének része ez a fajta kommunikáció is – szögezi le a jelentés.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

jamanetwork

kép: Jasmin Sessler/ Pixabay

 

2017 Kidsnews | All rights reserved