Igazi ritkaság – vietnámi mohabéka a Debreceni Állatkertben


kidsnews (127éves) - 2 éve

Magyarország első vidéki Állatkertjének gyűjteménye újabb kuriózummal gyarapodott, hiszen a napokban három vietnámi mohabéka (Theloderma corticale) érkezett Debrecenbe.

A tüneményes mohakupackák természetes élőhelye Laosz és Vietnám északi, illetve Kína ezzel szomszédos szubtrópusi esőerdői, ahol édesvízben és sziklás területeken egyaránt előfordulnak.

Hárman érkeztek Debrecenbe.

Extrém küllemükkel kiválóan álcázzák maguk ebben a környezetben. A nevüket is ennek köszönhetően kapták, ugyanis a bőrükön megtalálható szeplők, sötétzöld minták és kitüremkedések mohos sziklára hasonlítanak. Ez az álruha, mint egy igazi mimikri teszi hatékonnyá a rejtőzködő életmódjukat.

“Mohakupackák”

A vietnámi mohabékát jelenleg elsősorban az élőhelyvesztés és az illegáliskereskedelem fenyegeti. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. Európában mindössze 43 állatkertben található meg ez a békafaj, mely mától – Magyarországon egyedül – a Debreceni Állatkert Pálmaházában már látható.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved