Zero waste életmód


D.Barbara (20éves) - 2 éve

Fogyasztói társadalmunk eszméletlen mennyiségű hulladékot termel nap mint nap, amelynek tárolása egyre nagyobb gondot okoz. Nem is magával a hulladékkal van gond, hanem annak formájával. Ugyanis egyre kevesebb hulladékot tudunk újra felhasználni, komposztálni.

Erre válaszul jelent meg a zero waste életmód, amelynek lényege, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, míg végül egyáltalán nem termelünk szemetet. A kifejezés jelentése is nulla hulladék tükörfordításban. Új alternatív megoldásokat ad a mindennapokban felmerülő hulladékokra (pl. eldobható műanyag szívószál helyett fém szívószál).

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a zero waste életmód nem egyik pillanatról a másikra valósul meg. Hanem ez egy folyamat, amelyet elkezdünk és minél tovább folytatjuk annál kevesebb szemetet termelünk, annál több alternatívát találunk a hétköznapokban használt gyorsan szemétté váló eszközökre, termékekre.

A zero waste mozgalom elveti a mai fogyasztói társadalmat és egy etikus, környezetbarát gazdasági modellt állít fel. Túlmutat a puszta újrahasznosításon.

Napjainkban egyre népszerűbbé válik ez a mozgalom és sok blogger, influencer is foglalkozik a témával. A közösségi médián keresztül könnyen figyelemmel követhetjük életüket, beleláthatunk egy kicsit a zero waste világába. Magyarok közül többek között Karin Aldrich és Kocsis Katica is foglalkozik a témával.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved