Zero waste – fürdőszoba


D.Barbara (20éves) - 2 éve

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy mi is az a zero waste életmód. Most pedig körbejárjuk, hogy hogyan is kezdjünk bele, milyen alternatív megoldások közül válogathatunk.

Elsőként a fürdőszobával kezdjük, ahol valljuk be elég sok időt töltünk és jó sok terméket használunk. Íme hát néhány alternatíva a mindenki által használt fürdőszobai termékekre:

  • Fogkefe – a hagyományos fogkefe műanyagból készül, amely pár hónap használat után a kukában landol. Alternatív megoldás a bambusz fogkefe, amelynek szára bambuszból készül és 100%ban lebomlik, így nem szennyezi környezetünket. Az alapanyagként felhasznált Moso bambusz pedig elültetés után kb. 2 év alatt teljes méretűre nő.
  • Fogkrém – a hagyományos tubusos fogkrém nem csak környezetünket szennyezi, hanem több káros összetevőt is tartalmaz. Otthon könnyedén készíthetsz magadnak is fogkrémet, amely így olcsóbban jön ki és mérgező anyagokat sem tartalmaz. Mindössze 3 alapanyag kell hozzá: kókuszolaj, szódabikarbóna, borsmenta illóolaj. Ajánlott keverési arány: 2 ek finomítatlan, szűz kókuszolaj, 1 ek szódabikarbóna, 10-15 csepp borsmenta illóolaj. Tárolásához használhatunk csatos üveget, használatkor pedig kb. 1 kiskanállal tegyünk a fogkefénkre.
  • Dezodor – a dezodorok csomagolása általában műanyagból készül, összetevőik között rengeteg vegyi anyagot találunk, amelyek nem éppen a legegészségesebbek (az alumíniumsó összefüggésbe hozható a mellrákkal), a fújósak pedig az üvegházhatáshoz is hozzájárulnak. Azonban nem muszáj a bolti dezodorokat választanunk, ugyanis több biodezodor is található a piacon, vagy akár magunk is készíthetünk. Hozzávalók: 1 ek finomítatlan shea vaj, 1 ek finomítatlan kakaóvaj, 1 ek finomítatlan kókuszolaj, 1 ek szódabikarbóna, 1 ek cink oxid, 1 ek fehér agyag, 30 csepp édes narancs illóolaj, 3 csepp teafa illóolaj, 1 kk E vitamin.
  • Vattakorongok – a vattakorongokat is helyettesíthetjük környezetbarátabb megoldással. Méghozzá mosható arctisztító koronggal, amelyet akár hónapokig is használhatunk. A kézi mosással sem kell bajlódnunk, ugyanis legtöbbjük mosógépben is mosható.
  • Fültisztító pálcikák – a műanyagból készült fültisztító pálcikákat a fogkeféhez hasonlóan helyettesíthetjük bambuszból készültekkel. Lehetőségünk szerint válasszunk ebből is nem műanyagcsomagolásút.
  • Női higiénia – a betétek és tamponok nem éppen környezetbarátok, hiszen rengeteg szemetet termelünk velük. Helyettesíthetőek azonban mosható betéttel és/vagy intim kehellyel. Ezek a megoldások ráadásul hosszútávon pénztárcabarátok is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Vlad Vasnetsow, freephotos, jaymaiesoula  képe a pixabay-en

2017 Kidsnews | All rights reserved