Használod, de nem ismered – az internet története


Tomi (14éves) - 2 éve

Bizonyára te is naponta használod az internetet. Cikkeket olvasol, játszol, csetelsz, vagy éppen a különböző közösségi-média oldalak görgetésével töltöd az időd. De hallottad, esetleg ismered ennek a terjedelmes hálózatnak a történetét?

Az internet létrehozása a hatvanas években kezdődött, amikor -eredetileg katonai célokra- fiatal egyetemisták bevonásával kezdték el kiépíteni.

1969-ben az Amerikai Egyesült Államokban felmerült, hogy egy akkori technológiánál sokkal kevésbé sebezhető kommunikációs hálózatot kéne megalkotni, ami egy esetleges atomtámadás közben és után is használható marad.

Az amerikai hadseregben akkoriban – a hagyományos posta mellett –úgynevezett tábori telefont használhattak, de ez nem volt az adatok tárolására is alkalmas technológia, márpedig ez egyre sürgetőbb elvárás volt az atomkor kezdetén.

Dwight D. Eisenhower – az USA akkori elnöke – elrendelte a DARPA (Defence Advanced Research Project Agency, magyarul Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) elindítását.

A DARPA első projektje abból állt, hogy kidolgoztak egy többközpontú, csomagkapcsolt (ahol az adatok továbbítása kisebb csomagokban történik meg) hálózati kommunikációs-rendszert, az NCP protokollt (amit a mai TCP/IP szabvány ősének tekinthetünk).

kép: Gordon Jhonson / pixabay.com

Ezen az elven kezdte meg működését az ARPANET, ami a kísérleti egyetemek és egyéb fontosabb intézmények számítógépei között teremtett kapcsolatot. Nyolc évnyi több kevesebb sikert megélt próbálkozás után

1972-ben megírták az első e-mail programot, ami gyakorlatilag megváltotta a világot, az addigi hagyományos, úgynevezett “csigapostához képest” hatalmas fejlődést jelentet.

Két évvel később, 1974-ben jelent meg az “internet” kifejezés egy a TCP protokollról szóló tanulmányban. Majd 1983-ban az addigi ARPANET-ből MILNET (Military Network, magyarul Katonai Hálózat) lett, pontosabban leválasztották róla a hadászati hálózatot. Mellyel szinte egyidejűleg a NSF-nél (National Science Foundation, magyarul Nemzeti Tudományos Alapítvány) felismerték, hogy az eddig fejlesztett gerinchálózat – az ARPANET – a későbbi kutatásaikat figyelve rendkívül fontos lehet, ezért ők is elkezdték kivenni a részüket a kutatásban.

kép: Muhamad Rbkhan / pixabay.com

1985-86-ban kiépítették a NSF 6 szuperszámítógép-központját, majd az így létrejött hálózatot összekötötték az ARPANET-tel. Az NSFNET sok-sok bővítés után ma is az USA kulcsfontosságú gerinchálózatának számítható.

Azóta több száz különálló hálózaton több tízezer számítógépet csatoltak a feltörekvő új kommunikációs technológiára az internetre, de a folyamat a mai napig sem torpant meg. A valódi exponenciális ugrást a WWW (World Wide Web, magyarul Világháló) európai megjelenése után, az internetszolgáltatás világszintű elterjedése jelentette, amikor a 80-as évek vége felé már az USA-án kívüli országok is elkezdték kiépíteni a különböző gerinchálózataikat.

Nem sokkal később a távközlési- és kommunikációs vállalatok is felismerték az üzleti lehetőséget az internetben és szolgáltatásaiban, (pl. távoli elérés, e-mail stb.) és elkezdték ők is legyártani a különféle alkalmazásaikat, ezáltal újabb vállalkozásokat és szolgáltatásokat indítottak el a hálón.

Legendák szerint az internetes vásárlás első komolyabb lehetősége egy utazási irodához köthető, aki 66 utazási ügynököt kapcsolt össze egy B2B nevű felületen keresztül, így az ügynökök az utazási irodákban ezen a rendszeren keresztül tudták megmondani az árakat/ajánlatokat az ügyfeleiknek, valamint – ha igény volt rá – le tudták foglalni nekik az utakat. Egy évvel később a B2C-n keresztül az ügyfelek már maguknak tudtak utakat foglalni online. Ez tehát az első webshopnak is tekinthető, bármilyen amatőrnek is tűnik napjainkra már. Hamarosan megjelent az eBay és az Amazon, megteremtve egy teljesen új kereskedelmi formát.

kép: fancycrave 1/ pixabay.com

Ahol sok felhasználó van ott előbb utóbb hirdető is lesz, 1994-ben (egészen pontosan október 27-én)

megjelent az első banner-hirdetés is a világhálón, ami hatalmas profitot hozott az AT&T telekommunikációs vállalatnak. Nem is csoda, hogy azóta elborítják a netet a reklámok.

Az internet kezdetleges adatforgalma napjainkra mára már gigászi méreteket öltött. Az NSFNET gerinchálózatán 1995-ben végezt mérések már 13 404 656,5 MB megoszlását adatforgalmat mértek.  

Ezek után még mindig felmerül a kérdés, hogy mi az internet?

IT Crowd c. sorozatból jól ismert Jenhez hasonlóan sokan azt gondolják, hogy az internet eléréséhez csak egy telefonra van szükség, vagy valami rejtélyes módon terjed az éterben. De az sincs többek elképzelése szerint kizárva, hogy valamilyen gigantikus eszköz biztosítja számunkra a digitális köldökzsinórunkat.

Valóban, az internet használatára alkalmas készülékek és alkalmazások kulcsfontosságúak, mivel az internetet ezek az eszközök összekapcsolódásából létrejövő úgynevezett IP-alapú hálózat.  Vagyis a globális  internet hálózatot a helyi hálózatok, intranetek, különböző távolsági hálózatok alkotják.

De mi mindenre használhatjuk az internetet?

Az internet manapság már pont olyan fontos szolgáltatásnak számít, mint a víz- vagy villanyszolgáltatás. Információk tömkelege, kapcsolatok százezrei alapulnak rajta.

Bár csak ~30 éve beszélhetünk róla, napjainkra már összehasonlíthatatlanul hatalmas fejlődésen esett át. Míg eleinte e-mailek küldésére használták, ma már videochatelünk és nem feledkezhetünk meg a legfontosabb funkciókról, mint a cuki macskás videók megosztása vagy a társkereső appok. 😊 Egyszóval minden megtalálható rajta, ami csak valakinek valahol a világban eszébe jutott.

Már ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról, a vacsoránkat – vagy éppen a hozzávalóit – pár kattintással meg tudjuk rendelni. A banki ügyintézéseket is le lehet bonyolítani online, megkímélve magunkat a több órás várakozástól.

Rengeteg ember már otthon is elvégezheti a munkáját, akár a kanapén ülve a kávéja társaságában.

A fentieken túl a világháló hatalmas előnyeihez tartozik, hogy további gyors, precíz és többnyire biztonságos szolgáltatásokkal csábít minket, melyek igencsak megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

Sajnos az internet rengeteg sötét zuggal rendelkezik. Ide tartoznak a hamis, emberek százezreit becsapó honlapok, melyek sok esetben olyan kártevőket telepíthetnek a készülékünkre, amik lelassíthatják, (hely)adatokat szivárogtatnak ki róla, de legrosszabb esetben zsarolhatnak rajta keresztül. Részletesebben erről a témáról itt olvashatsz.

Érdekesség, hogy az első számítógépes féregvírust (worm-öt) 1988-ban azonosították és az ilyen kártevők máig is léteznek.

További hátránya az internetnek a rengeteg információ, számos hasznos és haszontalan dologgal kínálkozik a felhasználók számára, sokan rászoknak. Ezt lehet úgy venni, hogy virtuális avatárjukkal felköltöznek rá, majd – amikor elvonják tőlük – elvonási tüneteket produkálnak. Ezt internetfüggőségnek hívjuk és részletesen foglalkoztunk már vele korábbi cikkeinkben, melyeket idekattintva találsz.

Ha fentiek után még mindig nem tudnád frappánsan megfogalmazni mi az internet, csak mond azt, hogy

Az internet a Földet teljesen körülölelő számítógépek és más digitális eszközök hálózata.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved