Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei


Nusi (17éves) - 2 éve

Böszörményi Gyula, szerény véleményem szerint, korunk egyik legjobb magyar írója. Sok sikeres könyvet, novellát köszönhetünk neki, mint például a Rontásűzők, vagy a Gergő és az álomfogók c. sorozatot.

Én viszont, most egy másik könyvéről szeretnék beszélni. A 2014-ben megjelent Ambrózy báró esetei: Leányrablás Budapesten című, méltán híres könyv indította el az egyik kedvenc történetem fonalát, amit máig nem untam meg.

A könyvről még a barátnőmtől hallottam, aki – ha ez lehetséges – még nálam is nagyobb “fan”. Én már akkor lelkes Böszörményi olvasó voltam, épp akkoriban olvastam ki a Rontásűzők második kötetét, és azt gondoltam, miért ne? Nem bántam meg.

A történet egy Budapest felé tartó vonaton kezdődik egy fiatal marosvásárhelyi lánnyal, bizonyos Hangay Emmával. Mint kiderül a lány a rokonaihoz utazik, hogy felfedezze a székesfővárost. Később a lányt elrabolják, ezért húga, Milli évekkel később nővére nyomába ered, a testvéri szeretettől és egy adag önfejűségtől hajtva.

Budapesten találkozik a hírhedt magánzó detektívvel, Ambrózy Richárd báróval, aki megígéri, hogy segít megtalálni a lány nővérét. A cselekmény két szálon fut. Az egyiken Emma sorsát követhetjük nyomon, még a másik szál a rejtély kibogozásáról mesél. A könyv első három része az Emma eltűnésének szálát gömbölyíti föl, de van két „fél” könyv is.

Az első és a második rész közt játszódó remekmű személyes kedvencem, bár a másodikat és a harmadikat összekötő könyv is remek. Ezek a történetek, habár az eredeti szál kellős közepén játszódnak, nem befolyásolják a történetet. Én például a második rész után olvastam el a 2/3-as részt (kétszer…).

A cselekmény mesterien bontakozik ki a regény lapjain és bár mind két nézőpontot ismerjük, cseppet sem unalmas, vagy egyhangú egyik szál sem.

A regény amennyire lehetséges kor- és valósághű. A századforduló környékén, tényleg élt egy Ambrózy Richárd báró és megtörtént bűnügy adta az első könyv címét. A valós személyek, híres helyek, mind jelölve vannak a lapok alján, mellékelve az, hogy mi igaz és mi nem róluk.

A karakterek szerethetők, itt van például a szerencsétlen Emma, aki rengeteget tapasztalt az élet keserűségéből. A lány, aki bár hazavágyik, tudja, hogy csak veszélybe sodorná szeretteit a hazatérésével.

Vagy vegyük az érem másik oldalát. A kisebbik lány Milli egy igazi kis Ms. Marple, akármit megtenne, hogy megtalálja a nővérét, bár egy cseppet hirtelen haragú és hebrencs, az esze és a szíve s a helyén van. Ő a könyv főhőse, az ő szemszögéből látjuk a történéseket. (kivétel az utolsó eddig kiadott verziót, viszont az spoiler lenne, ha elmondanám) A kis marosvásárhelyi lány szíve elveszett nővére felé húzz, aki a korán meghalt édesanyját pótolta.

Semmiképp sem szabad megfeledkeznünk a történet másik fontos szereplőjéről, Ambrózy Richárd báróról sem.

A férfi nemesi származására fittyet hányva nyomozást folytat, mind a rendőrség, mind a saját szakállára. Bár a férfi rideg, kimért és fölöttébb elutasító magatartása igen ellenszenves lehet, az olvasó mégis önkénytelenül beleszeret a titokzatos báróba, akinek múltját egy sötét árnyék fedi.

A két főhős (Milli és Richárd) remek párost alkotnak, bár néha mindketten kölcsönösen meggyilkolnák egymást, ugyanakkor ha bármelyikük bajba keveredne, szó nélkül sietnének egymás segítségére.

A mellékkarakterek sem sablonosodnak el, mindegyikőjüknek megvan a maga bája, a maga hiányossága.

Amit a legötletesebbnek tartok az író részéről, az az akkori szlengek használata. Például, hol máshol tanulnád meg mit jelent a „rajzoló”, „skiberer”, „srenker”,” ”, kifejezések?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved