Csipázz ide, Buksi! – A háziállatok szembetegségei


Tigirl (16éves) - 2 éve

A suliban részletesen megismerjük saját érzékszerveinket és működésüket, azonban az állatokéról aligha tudunk eleget. Ha kedvencünk valamelyik érzékszervét támadja meg a betegség az sokszor kellemetlenebb mint hinnénk, ezért fontos a megelőzés, illetve a gyors felismerés. Újonnan indult sorozatunkban ezt szeretnénk segíteni.

Első epizódunkban háziállataink látószervével foglalkozik: megismerjük a leggyakoribb szembetegségeket és még néhány érdekességet is megtudunk, ezért köszönet dr. Csernavölgyi Panni, kisállatorvos szemésznek.

Mindig is érdekelt, mi befolyásolja a pupilla formáját. A kutyáknak kör, mint nekünk, a macskáknak függőleges csík, a patásoknak horizontális téglalap…

Ez feltehetőleg a különböző életmódjuk miatt van: a macska ragadozó, sokszor éjjel is vadászik.

Ahhoz, hogy jól alkalmazkodjon a szeme a fényviszonyokhoz, nagyon nagy skálán kell tudni mozognia a pupilla méretének.

A csík kisebb felület, mint egy kör. A patások a prédák, akiknek menekülniük kell, széles perifériás látásra van szükségük, ezért vízszintes téglalap alakú a pupillájuk. A kutya pedig nem annyira használja a szemét, így nekik kvázi tök mindegy. 🙂

Melyek a leggyakoribb szembetegségek? Hogyan gyógyíthatók? Van fertőző is?

A leggyakoribb a kötőhártya-gyulladás. Ez szinte ugyanolyan, mint az embereknél mind a tünetek, mind a kezelés területén.

A szem kipirul, könnyezés lép fel. Gyorsan gyógyul, nem mondható komoly betegségnek, de a szemcseppért el kell vinni dokihoz.

A szaruhártya sérülése viszonylag gyakori, de legtöbbször jól gyógyulnak megfelelő kezelés mellett. Ha nem látszik, hogy gyógyul a sérülés, ellenben nő valami lyukszerűség, akkor sajnos fekélyre kell gyanakodni. Amíg az egyszerű sérülés szemcseppel kezelhető, addig egy fekélyt lehet, hogy már csak speciális műtéttel lehet gyógyítani, ami – mondanom sem kell – meglehetősen drága a miniatűr felszerelés és különleges nagyító használata miatt.

Nem számít ritkaságnak a harmadik szemhéj mirigyének, vagyis az egyik könnymirigy előreesése sem. (Szerencsére nekünk embereknek ettől nem igazán kell tartanunk!)  A harmadik szemhéj egy vékony, rózsaszín képlet, amely a belső szemzugból húzódik elő pislogáskor, ezért pislogó hártyának hívják. Ha a benne lévő könnymirigy előesik, kidomborodik a helyéről (mi, gazdik csak egy cseresznyére hasonlító, piros dudort látunk – ezért is hívják ”cherry-eye”-nak ezt a betegséget), akkor az irritálja a szemet, így kialakulnak a fekélyek, gyulladások és egyéb sérülések.

Ha maga a könnymirigy begyullad, akkor csökkenhet a könnytermelés, aminek számos (nem túl kellemes) következménye lehet.

A kép illusztráció

kép illusztráció

Megpróbálhatjuk a gyógyszeres kezelést, de általában ezt a problémát műtéttel lehet orvosolni (de nem szabad “leszüretelni a cseresznyét!” 🙂 ). Genetikai alapon jön elő ez a betegség, pl. a bulldog, havanese, bolognese, pekingi kutyafajok különösen hajlamosak rá.

Nagyon csúnya és ijesztő a száraz szem betegség is, aminek neve nagyon jól fedi jelentését: ilyenkor a könnytermelés lecsökken, a szem kiszárad, így kialakulhatnak fekélyek, tapadós váladék ül meg a szem körül, kipirul a kötőhártya, és lerakódnak a pigmentek a szaruhártyára, így az sötét színűvé válik, és nem igazán lesz átlátszó…

Szerencsére jól kezelhető ez a kórság, ha időben felfedezzük, ezért gyanú esetén minél előbb vigyük el kedvencünket orvoshoz. Olyan szemkenőcsöt szoktunk alkalmazni, ami segíti és serkenti a könnytermelést, így újra tud épülni a könnymirigy. Azonban ha már nincs minek visszaépülnie, sajnos kedvencünknek élete végéig műkönnyre lesz szüksége, ha nem akarjuk, hogy megvakuljon.

A kép illusztráció

Jönnek a közismert, de annál súlyosabb megbetegedések, a hályogok.

Zöldhályogja nem csak Bononak van, hanem bizony állatoknak is kialakulhat: a glaukóma (ez a másik neve a zöldhályognak) létrejöttét a szemben lévő folyadék, a csarnokvíz elvezetésének hiánya okozza, mert ilyenkor a folyadék mennyisége megnő, a szem nyomása is megugrik. Jellegzetes tünete, a véreres szem, illetve homályos lesz a szaruhártya. Kétféle glaukóma van: a heveny és a krónikus. Előbbi egy hirtelen állapotváltozás beálltával keletkezik, míg a másik egy hosszabb folyamat végeredménye.

A heveny változat egyébként inkább kutyáknál fordul elő örökletes betegségként, míg a krónikus jellemzően a macskák látását veszélyezteti.

A heveny glaukóma kialakulása gyors, így észlelésének és kezelésének is annak kell lennie: szerencsésebb esetben infúziós vagy szemcseppes megoldás is elég a szemnyomás csökkentésére, de előfordulhat, hogy csak a műtét marad opcióként. Mindkét esetben szükséges rendszeresen szednie a páciensnek szem nyomáscsökkentő gyógyszereket. A krónikus glaukóma (ha időben felfedezik) szinten tartható az előbb említett szerek segítségével.

A szürkehályog (vagy lencsehomály) akkor alakul ki, ha a szemlencse alkotói között megbomlik az egészséges arány, így látszólag “elhomályosodik” a szemlencse (aki szereti az érzékenyítő témákat, az könnyen felismerheti a szürkehályogot szegény afrikai gyerekek “jóvoltából”). Ez sajnos nagyon gyorsan a teljes vakságig fajulhat, főleg, ha cukorbetegség miatt alakult ki, ezért gyorsan orvosi segítséget kell kérni. Másik kiváltó ok szokott lenni az öröklődés, ez főleg bizonyos kutyafajokat érint (pl. törpe schnauzer, golden- és labrador retriever, német juhászkutya). Kinti cicák esetén sokszor fordul elő a traumatikus eredetű szürkehályog is, ami a verekedések miatti sérülésekből fejlődik ki. Sajnos még mindig az egyetlen elfogadott módja a gyógyításnak a szemlencse-csere, ez viszont egy nagyon bonyolult és drága műtét.

Nem ritkák a szemhéjak megbetegedései sem.

Leggyakoribb a befelé forduló szemhéj. Ennek az a veszélye, hogy a befordult szemhéjon lévő szőrök a szem felé fordulnak, azt folyamatosan irritálják, karcolják, dörzsölik. Ennek számos (korábban említett) szövődménye lehet, így ha látjuk, hogy csálén áll a kutyus szemhéja, forduljunk dokihoz. Túlnyomó részben ez örökletes betegség, illetve itt is vannak hajlamos kutyafajok, mint például a Shar-pei. Helyreállításához műtét szükséges, ez azonban korántsem olyan komoly, mint az eddig említettek, úgy is nevezhetnénk, hogy plasztikai beavatkozás. 🙂

Vannak kutyák, amelyeknek lóg a szemük alatt a bőr. Ez a fajtájukból adódóan van így, vagy valami egyéb okból? Ez amúgy nem befolyásolja a látásukat?

A kép illusztráció

kép illusztráció

Inkább azt mondanám; bizonyos fajok hajlamosak erre, de alapvetően nem kell, hogy nagyon lógjon a szemük alatt a bőr. A látást nem befolyásolja, viszonyt könnyebben megsérül a szemük ezeknek a kutyusoknak. Ha nagyon fenyegető az állapot, plasztikai műtéttel tudunk javítani a helyzeten.

Egyébként valóban színvakok a kutyák?

Valószínűleg nem. Egy érdekes tanulmány szerint csak vörös-zöld színtévesztők, illetve elég erősen rövidlátók:

majdnem minden kutyának kb. -3-as dioptriájú szemüveg kellene.

Ez azonban a gyakorlatban nincs így, hiszen a kutyák többi érzékszerve (leginkább orra) úgy fejlődött, hogy tudják helyettesíteni a szem funkcióit.

Apropó orr… Következő cikkünkben az orról és a tapintásról lesz szó.


Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Staffird Green,  Doris Metternich, katja, Rudy and peter Skitteruans,Nathalis Christina és G roberio,Alex fotos és Atacy Kennedy képe a Pixabay-en

2017 Kidsnews | All rights reserved