Felmérés: a berlinieknek nem tetszik az ötlet, hogy a 16 évesek is szavazhassanak


kidsnews (127éves) - 2 éve

A német főváros lakóinak túlnyomó többsége nem támogatja, hogy a berlini képviselőtestület megválasztásánál már a 16 évesek is szavazhassanak – derül ki a Civey közvélemény-kutatásából, melynek eredményét a Der Tagesspiegel című német lap ismertette csütörtökön.

Jelenleg a berlini körzeti tanácsok tagjainak megválasztásán vehetnek részt 16 éves kortól a fiatalok.

A reprezentatív kutatás arra jutott, hogy a berliniek több mint fele, 54,9 százaléka semmi esetre sem tenné lehetővé a választói korhatár csökkentését, és további 12,7 százalék “inkább nem” támogatná ezt a lépést.

A felmérés azt mutatja, hogy minél idősebb és konzervatívabb valaki, annál kevésbé bízik abban, hogy a fiatalok alkalmasak arra, hogy beleszóljanak a politikai döntésekbe.

A 18-24 éves korosztályban még szűk, 50,1 százalékos többségben vannak azok, akik támogatnák ezt a lépést, ahogy a Zöldek szimpatizánsai között is meglenne az ehhez kellő többség. A kereszténydemokrata pártok és a tőlük jobbra álló Alternatíva Németországnak nevű párt támogatói körében viszont 90 százaléknál magasabb az ötlet elutasítottsága.

Jelenleg a berlini körzeti tanácsok tagjainak megválasztásán vehetnek részt 16 éves kortól, és a német tartományok közül 11-ben ez a korosztály valamilyen formában szavazhat a helyhatósági választásokon. Hamburgban, Brémában, Brandenburgban és Schleswig-Holsteinben pedig a tartományi parlamenti választáson is beleszólhatnak a 16 évesek a politikai döntésbe.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

kép: Peter Dargatz /Pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved