Földrengések – Nem sok jóra lehet számítani Kaliforniában


kidsnews (127éves) - 2 éve

Erős földrengés rázta meg csütörtökön Kaliforniát. Los Angelestől mintegy 320 kilométernyire északkeletre rengett a föld. Az első jelentések még 6.6-es erősségű földmozgásról szóltak, de hamarosan kiderült: a rengés nagyon szűk, 8,7 kilométeres körzetben pusztított, és ez felerősítette az erejét.

Földtani adottságai vonatkozásában az USA nyugati partvidéke a világ legveszélyeztetettebb területe.

A természeti jelenség szerencsére sehol nem követelt életeket, de több településről kisebb anyagi károkat jeleztek. A nagy erejű földmozgást, a vártaknak megfelelően több kisebb utórengés is követte, majd másnap, július 5-én a megszokottól eltérően újra iszonyatos erővel mozdult meg újra a föld.

Ez a második földrengés ráadásul az előző napinál tizenegyszer erősebb, azaz 7,1-es volt. 

Kalifornia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és nagyon aktív a vulkáni tevékenység is. A helyiek persze régóta együtt élnek ezzel a problémával. 1906. április 18-án például egy akkora földrengés volt, hogy 1300 kilométer hosszú, néhol 500 méter széles hasadék keletkezett észak-déli irányban a területen.

Az 1906-os San Franciscó-i nagy erejű földrengés kedden reggel 5 óra 12 perckor rázta meg a várost. A rengést, valamint az azt követő tűzvészt az Amerikai Egyesült Államokat ért legnagyobb természeti katasztrófák között tartják számon.

Ha ez nem lenne elég az elmúlt évtizedek geológiai kutatásai alapján a szeizmológusok egy sokkal nagyobb, a közeli jövőben bekövetkező, földrengés lehetőségére hívták fel a figyelmet korábban.

Az adataik szerint nagyon úgy tűnik, hogy az észak-kaliforniai Cape Mendocinótól a kanadai Vancouverig terjedő Cascadia szubdokciós zóna egy akár 9,2 -es erősségű rengést is előidézhet az elkövetkezendő 40-50 évben.

Bár egy ilyen gigaföldrengés esélye csak 10 százalék körül van, de ha mégis megtörténik, akár 13 ezer ember halálát okozhatja, miközben ténylegesen romba dönti a vidéket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI, wikipedia.hu, scientificamerican.com, nbc16.com

képek: USA-Reiseblogger, WikiImages / Pixabay.com

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved