Ez egy “férfifilm” – Szupercella 3 kritika


Solymosi Máté (19éves) - 2 éve

Őszintén szólva amikor először megláttam, hogy megjelenésre kerül a Szupercella 3, akkor nagyon meglepődtem, hogy készült második rész. Valahogy ez a sorozat az első felvonás után teljesen eltűnt a radaromról, okkal vagy ok nélkül. Kíváncsi voltam, vajon lesz-e bármi valódi érték egy ilyen furcsa széria harmadik részében, így nyitott érzékszervekkel ültem be a baljósló alcímű Ördögveremre.

A film egy igencsak karakteridegen városszemlével nyit, ami alatt kellemes aláfestőzene teng egy jó öt percig.

Nyugodt kezdés, amit a film tényleges kezdete sem rúg fel.

Egy kínai tech-mágnás lánya éppen befektetne egy amerikai telekbe, hogy munkákat és jólétet hozzanak a városba. Az üzletet úgy tűnik nyélbe is ütik, de a hazarepülés előtt a lány testőre furcsaságokat fedez fel maga körül, s rátámad a személyzetre. A testőrt sikeresen kiiktatják, a szemtanúkat megölik, a lányt és csapatát pedig elrabolják.

Erre a szálra fűződik fel aztán a film minden más része, amiben a lány korábbi testőre (akinek személyes motivációi is akadnak), az életben hagyott jelenlegi és a korábbi részekből is ismerős Stallone összefognak, hogy visszahozzák az elrabolt lányt.

Ennél jóval sokrétűbb és több karakterrel operáló a történet, szép lassan egyre több minden derül ki, egyre többen vannak veszélyben. Maga a főszál persze egy elég egyszerű mentő- és bosszútörténet marad végig, de sok kisebb módon idővel kibontakozik a film.

Nem kerülgetem tovább, szerintem baromira jól helytállt a Szupercella 3.

A történet kellően mély, mégis egyszerű, a karakterek és motivációik érthetőek, az akciójelenetek jól koreografáltak és követhetőek, elegánsak és mégis brutálisak, Stallone és kínai társai között mind karakterépítésileg, mind akció szempontjából remek az egyensúly, a műfaji követelményeket kiválóan teljesíti a film.

Fontosnak tartom leszögezni, hogy ezt a filmet mint egyedülálló produktumot értékelem. Láttam néhány véleményt online, ahol komoly negatívumként volt számontartva, hogy itt nincs már az előző filmekből ismert kiszabadulás a központban, így ők nem is élvezték annyira: ez szerintem teljesen érthető, viszont úgy, hogy az első filmet évekkel ezelőtt láttam, a másodikat pedig egyáltalán nem, így engem teljesen hidegen hagyott.

Kiválóan működött a film mint önálló alkotás. Néha azért visszahivatkozik egy-két elemében az előző részekre, illetve egy karakter halála nem volt annyira érzelmileg releváns mint amennyire lehetett volna, hogyha friss az emlékezetemben az előző két epizód (amikben feltételezem komolyabb kidolgozást kapott,mint itt).

Ha egy komolyabb problémát ki kéne emelnem a filmből az az, hogy összesen három női karakter van benne, amiből egyet kb. három percig látunk, a másik kettőt pedig elrabolják.

Normál esetben nincs bajom azzal, ha ilyen, vagy olyan rasszok, nemek nem kapnak komoly reprezentációt; vannak történetek, ahova nem relevánsak, vagy igazából nem számít, ki milyen. Itt azonban annyira szemetszúró, hogy a nők csak eszközök a férfiak hősködéséhez, hogy az már egy kissé fáj. Nem volt a film közben zavaró, de utána azért fel-felvillant ez az aspektus.

De hát végül is ez egy “férfifilm”. Izzadt, izmos, véres férfiak bántalmazzák egymást másfél órán keresztül, közben nagyokat nyögnek és nekünk meg csorog a nyálunk. Ez a műfaj ez ilyen és én ezt elfogadom. Ezen belül szerintem korrektet alkotott a Szupercella 3. Nem fogom valaha is újranézni, de egyszeri megtekintésre kiválóan megfelelt. Izgalom, lövöldözés, bunyó, mi kellhetne még a férfias férfiaknak?

Szupercella 3: Ördögverem, John Herzfeld, 7/10

Ja igen, aki Dave Bautista miatt ül be megnézni, az ne tegye: hogyha tíz percet képernyőn van, akkor már sokat mondtam.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved