Lemerültél? – Konnektor mizéria a Föld körül


T.Thomas (20éves) - 2 éve

„Ahány hely annyi szokás”– tartja a mondás. Nos, igazából ahány földrész annyi ’konnektor’. 

Már javában a nyári napokban járunk, ilyenkor bizony sok-sok család határozza el: na, akkor idén külföldön nyaralunk. Vannak azok, akik megelégednek az európai lehetőségekkel, akadnak viszont olyanok is, akik messzebb szeretnék megtapasztalni milyen is egy turista élete. Mikor a család pakol a ruha és a tisztálkodási szerek mellett a csomagok nagy részét elektromos eszközök képzik: telefon, laptop, akciókamera, drón és töltőik, esetleg hajvasalók és hajszárítók (hogy a család hölgytagjai is kellőképpen fel tudjanak készülni a bulikra és ne csak a férfiak kütyüi foglalják a helyet).

Ez így mind szép és jó, viszont biztos, hogy kompatibilis lesz a szállodai szoba falán lévő hálózati aljzat a saját kis eszközeinkkel? Nos, sajnos a válasz elszomorító is lehet, és ilyenkor bizony csak átalakítókkal úszhatjuk meg a dolgot.

Világszerte a legszűkebb értelemben (léteznek még különböző modifikációk) 15 elektronikai szabványbetűvel ellátott dugasz típust, illetve ezek befogadására alkalmas aljzatot különböztetnek meg.

A föld bizonyos területeinek áramhálózati szerkezete eltér a többitől, jó példa erre az európiai F szabvány mely két tűvel és oldalföldeléssel rendelkezik, valamint az amerikai B szabvány, ami már 3 tűvel került forgalomba (az egyik tű a földelés)

Az amerikai B szabvány 3 tűvel került forgalomba.

A két szabvány azért különbözik nagyrészt, mert az európiai hálózat 220V az amerikai viszont 110V feszültségű. A különböző szabványok felépítése lényegében abban különbözik, hogy hány tűvel rendelkeznek, kaptak e földelést, illetve hány voltra vannak tervezve. A pontosabb fizikai paraméterekről a következő oldalon olvashattok (link: https://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/)

Ennek ellenére sem kell csüggedni, ugyanis léteznek átalakítók, amelyek kompatibilissé teszik eszközeinket az üdülőhelyen lévő aljzatokkal, illetve sok dugasz kompatibilis más aljaztokkal is. 

Mielőtt elutaznánk fontos, hogy tájékozódjunk a célország hálózatát illetően, valamint szerezzük be a megfelelő átalakítókat

hogy ne ott helyben érjen minket meglepetés, mivel a helyszínen általában drágábbak ezek az eszközök.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: Colin Behrens, ldyshah /Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved