Már a második vezető távozik idén az Apple-től


Kovács Barna (19éves) - 2 éve

Angela Ahrendts után – aki az Apple kereskedelemért felelős vezetője volt – most a cég dizájnfőnöke, Jony Ive (teljes nevén: Sir Jonathan Paul Ive) is otthagyja a céget. Az 52 éves brit formatervező látszólag nem az Apple vezetése, vagy helyzete miatt döntött a távozás mellett, hanem mert saját lábra akar állni, önálló dizájncéget alapít.

Jony Ive 1992-ben igazolt a vállalathoz, tehát közel 30 évet töltött az Apple kötelékében. Az óriáscég által közzétett információk szerint nem szakítják meg a munkakapcsolatot, a formatervező új cége, a LoveForm továbbra is az Apple partnere lesz és részt vesz a termékeik tervezésében. Tim Cook arról is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy sosem voltak olyan kiváló dizájnereik mint most.

A vezérigazgató megnyugtató szavai ellenére, az Apple részvényei erősen megérezték a változást

a cég gyakorlatilag azonnal 9 milliárd dollárt, azaz közel 2 583 milliárd forintot veszített az értékéből

amely ugyan jelentős, de különösebben nagy hatása nem lesz, ennél sokkal nagyobb árfolyamesést is túlélt már a vállalat. Például 2018 végén, 2019 elején 446 milliárd dollárt veszített az értékéből a cégóriás.

Az, hogy a dizájnfőnök távozása rögtön a cég értékén is meglátszott nem véletlen, Jony Ivenek rengeteget köszönhet a vállalat. A neve szinte már fogalom a szakmában, hozzá köthetők az Apple bátor, szinte már őrült sítuselemei. Részben miatta van az, hogy a vállalat termékei magas áraik ellenére is igen népszerűek, hiszen sikerült kitörniük a számítástechnika szürke, szögletes világából.

A vezető szerepét egyelőre senki nem veszi át, az egyes részlegek vezetői egyenesen az Apple működési igazgatójának jelentenek majd. Azt, hogy az cég árfolyama tovább esik-e, és hogy meglátszik e majd a termékek kinézetén, és ebből kifolyólag az eladásokon is a kulcsember távozása, egyelőre nem lehet tudni, bizonyára függ attól is, hogy megvalósul-e az Apple által emlegetett együttműködés a 2020-ban startoló LoveFormal.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

pcworld; origo.hu;.apple.com

Kép: pexels, fancycrave1 képe a pixabayen

 

2017 Kidsnews | All rights reserved