Nincs vezeklés – Hanne ørstavik: Vágy (vélemény)


Solymosi Máté (19éves) - 2 éve

Tízéves koromban én még nem bolyongtam olyan nagyon a világban. Az iskolámból talán hazabuszoztam néha, illetve a közel lakó barátaimnál lógtam ennyit-annyit, de hogy elkóboroljak, azt elképzelni sem tudtam. Ettől jóval eltérő helyzetben van Hanne Orstavik 2003-as könyvének egyik főszereplője, a 10-11 éves Jon,

aki mikor egy esti jegyosztás után zárt ajtóra talál otthon, elindul felkutatni kisvárosát. Elvégre születésnapja lesz és anyja biztosan az ő ajándékával foglalkozik, azért van zárva a ház.

Anyja, a könyv másik főszereplője, éppen a városban van és izgalmakat keres. Mindketten azt hiszik a másik otthon van, így kettejük szubjektív szálain indul el a történet, míg mi mindentudókként figyeljük az eseményeket.

A könyv jó.

Kifejezetten rövid olvasmány (mikor odaadtam édesapámnak, hogy nyugodtan nézzen bele, egy délután alatt kivégezte), ám ennek ellenére tartalmas, még ha eseményekben nem is, gondolatokban, érzelmekben mindenképp.

Kellőképpen emberi szöveggel operál a Vágy: minden esemény valósnak érződik, a karakterek hús-vér embereknek hatnak, meggyőző dialógusokkal, átható jellemekkel. A szituációk – bár néha kissé abszurdak – igazinak érződnek, tényleg egy furcsa, de lehetséges éjszakát mutat be a könyv.

Tekintve, hogy skandináv műről van szó, minden második oldalon vártam, hogy lecsapjon a ménkű, valaki megsebesüljön, vagy csak melankolikusból kómaközelibe csapjon át a hangulat, ám a nyomasztó atmoszféra ellenére egyáltalán nem váltak valóra a félelmeim, ami attól függően, hogy mit várunk a könyvtől, vagy pozitív, vagy nem. Számomra egész kellemes volt.

Az ’elvárásaimat’ – már ha érdemes így nevezni – kissé megcáfolta, de nem csalódtam, sokkal inkább megkönnyebbültem, de úgy, hogy közben az a nyomasztó érzés korábbról nem tűnt el. Ez a kettősség számomra mind a két érzelmet elmélyítette és ezt igazán értékeltem.

Rövid, jó témájú, effektíven megírt, nem sokat tökölő regényke a Vágy, amit még hogyha aktívan nem is ajánlanék, de ha valahol meglátja az ember, akkor érdemes rászánni azt a pár órát: tud ez a könyv mit adni, ha mi is akarjuk.

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved