Sztárparádé és rekordlétszám a Balaton-átevezésen


kidsnews (127éves) - 2 éve

Több mint kétezren evezték át a Balatont szombaton a Magyar Kajak-Kenu Szövetség rendezvényén. A Fonyódról indult, mintegy kilenc kilométeres távot surfkajakkal, kenuval, SUP-pal és sárkányhajóval is megtették.

A versenyzőknek 10,2 kilométeres távot kell teljesíteniük Fonyódtól Badacsonytomajig és vissza. MTI/Varga György

A kiváló hangulatú tömegsportrendezvényen bárki elindulhatott, és együtt evezhetett több olimpiai és világbajnokkal, például Szabó Gabriellával, Dombi Rudolffal, Hegedüs Róberttel vagy Boros Gergellyel.

Reggel kilenc órakor rajtolt el az idei átevezés, és bár 13 óráig bármikor el lehetett volna indulni, nagyon sokan a korai kezdést választották, így hatalmas tömeg sorakozott fel a startnál szombaton Fonyódon. Nem csoda, hiszen rendkívül nagy meleget jósoltak, a nyílt vízen pedig árnyék hiányában okosabb volt reggel rajthoz állni. Szélcsend is volt, így a hullámok sem nehezítették a résztvevők dolgát, minden körülmény adott volt.

Volt azonban olyan háromszoros olimpiai bajnok kajakos, aki így is izgult a rajt előtt.

„Tavaly a versenyek miatt nem indultam itt el, ráadásul eddig egyszer eveztem surfkajakban, szóval azért izgulok egy kicsit”

– mondta Szabó Gabriella, aki a többszörös világbajnok Hegedüs Róberttel párosban vágott neki a távnak. Hegedüs viszont rendkívül tapasztaltnak számít, hiszen egyrészt sokat evez surfkajakban (a nemrég megrendezett Harbour Summit versenyt is megnyerte mindkét távon), másrészt tavaly kétszer is átevezte a Balatont.

A szervezők sok újítással készültek, hogy minél gördülékenyebben menjen a nevezés és a vízreszállás. Fotó: MTI/Varga György

Rajtuk kívül rajthoz álltak egykori klasszisok, ott volt például London olimpiai bajnoka, Dombi Rudolf, aki a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség elnökével, Ferencváros polgármesterével, Bácskai Jánossal vágott neki a távnak. De a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója, a korábbi világbajnok kajakos, Boros Gergely is elveszítette „Balaton-átevezéses szüzességét”.

„Nagy élmény volt, kicsit el is fáradtam, hiszen egy éve nem eveztem. Nagyon örülök neki, hogy ennyien eljöttek. Külön öröm volt látni, hogy akik régen kajakoztak, azok közül is sokan itt vannak. Ez is mutatja, hogy ez egy nagy család”

– mondta Boros Gergely.

Közel 900 hajó, több mint 2000 fő vett részt az átevezésen. Fotó: MTI/Varga György

A szervezők sok újítással készültek, hogy minél gördülékenyebben menjen a nevezés és a vízreszállás. Berényi Péter, az esemény főszervezője kiemelte, hogy a tavalyinál jóval többen indultak el, ezért is kellett mindent tűpontosan megszervezni.

„Már az előnevezésben látszott, hogy nagy az érdeklődés, és ezt a részvételi számot igazolták. Közel 900 hajó, több mint 2000 fő vett részt az átevezésen, ez közel 30 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A legtöbben már a reggeli rajtnál ott voltak, 10 órára megtelt a víz, 11-re az evezők nagy része már vízen volt. Nagyon örülök neki, hogy ilyen kiválóan sikerült a második Balaton-átevezés, jövőre is várunk mindenkit Fonyódra!”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Magyar Kajak-Kenu Szövetség

fotók és kiemelt kép: MTI/Varga György

2017 Kidsnews | All rights reserved