Úristen hol az útlevelem? – Irat mizéria a nyaralás alatt


D.Barbara (20éves) - 2 éve

A nyár folyamán a szokásosnál jóval többen kelnek útra és gyakorta fordul elő, hogy elvesztik az irataikat, vagy éppen ellopják azokat tőlük. De mi a teendő, ha okmányok nélkül maradunk belföldön vagy külföldön?

Ha Magyarország területén semmisül meg, vesztjük el, vagy lopják el iratainkat, akkor az ügyintézés kicsit egyszerűbb. A személyazonosításra használatos és a járműveztetéshez szükséges közokiratok használhatatlanná válását, elvesztését alapvetően a járási hivatalokban kell bejelenteni, de ha bűncselekmény áldozatai lettünk akkor a legközelebbi rendőrségre kell mennünk.

A bejelentést követően érvénytelenítik a megsemmisült vagy az ismeretlen helyen lévő iratainkat, és szükség esetén elrendelik azok körözését is. Persze ezután megindul az azok pótlására hivatott folyamat is és kézhez kapunk egy olyan adatlapot amellyel igazolhatjuk magunkat és akár vezethetünk is.

Amennyiben külföldön tűnik el, vagy semmisül meg az útlevelünk vagy a személyazonosító igazolványunk, akkor a helyi magyar konzulhoz kell fordulnunk.

Ha az ott az adott országban ilyen nem működik akkor sincs baj, mivel az Európai Unió bármely államának képviseletén megtehetjük ugyanezt.

Fontos, hogy ezt haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásra jutástól számított három munkanapon belül, személyesen kell megtenni, és szükséges hozzá a rendőrségi bejelentésről szóló igazolás is.

Az elveszettként bejelentett és később esetlegesen megtalált úti okmány már semmiképpen ne használd, mert a nyaralás a vártnál is kalandosabbra sikerülhet!

Ha hazautazásunkhoz szükséges irataink is elvesztek a konzulnak jogában áll kiállítani számunkra egy legfeljebb hat hónapig érvényes magánútlevelet, azonban ezt a megérkezést követő ötödik napon le kell adnunk valamelyik járási hivatalban vagy jegyzőnél. Fontos, hogy a jogosítvány, adókártya, TB-kártya külföldön nem pótolható.

Ha továbbutazásunk szükséges, vagyis még nem haza vennénk az irányt akkor sincs baj. Kivételes esetben lehetőség van a külföldön való további tartózkodásához, tovább- és hazautazásához legfeljebb egy évig érvényes ideiglenes magánútlevél kiállítására is, amelyről a konzul az ügyintézés során dönt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

konzuliszolgalat.kormany.hu

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved