Zero waste: konyha


D.Barbara (20éves) - 2 éve

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy mi is az a zero waste életmód. Most pedig körbejárjuk, hogy hogyan is kezdjünk bele, milyen alternatív megoldások közül válogathatunk. Előző cikkünkben elsőként a fürdőszobai hulladékokkal foglalkoztunk.

Második állomásunk pedig a konyha, ahol valószínűleg a legtöbb hulladékunk keletkezik. Íme néhány tanács a konyhai alapanyagok észszerűbb felhasználásához és pár alternatíva a konyhai eszközökre:

Kerüljük el a pazarlást!

Ne főzzünk folyamatosan új ételeket, ha a hűtőnk tele van kajával. Együk meg előbb a maradékokat! Ha mégis megmarad még ehető ételünk, amelyet nem fogunk megenni csomagoljuk be és adjuk oda egy nehéz körülmények között élő ismerősünknek, vagy akár az utcán a hajléktalannak, biztosan örülni fog neki. Úgy rendszerezzük az alapanyagokat, hogy a leghamarabb lejárókat tegyük mindig előre a polcon. Ha valaminek nemsokára lejár a szavatossága használjuk fel mielőtt a kukában végezné! Így akár havi szinten is jelentős összeget spórolhatunk.

Komposztálj!

A konyhai hulladékok nagyrésze komposztálható. Persze itt számba kell venni a lehetőségeinket is. Nyilván egy kertes házban könnyebben járható út ez, mint egy egyszobás garzonban. Azonban léteznek kis, lakásban készíthető és használható komposztálók is.

Tárolók

Sok helyen olvasható a témában, hogy szabaduljunk meg műanyag tárolóinktól, és használjunk helyettük üvegből, fából vagy fémből készülteket. Azonban amíg a műanyag tárolónk jó állapotban van fölösleges tőle megszabadulnunk, bátran használjuk. Akkor szabaduljunk meg tőle, amikor már nem képes funkciója ellátására, s ráérünk ekkor vásárolni újat. Immáron üvegből, fából vagy fémből készültet. Ezek ára általában magasabb, mint műanyag társaié, azonban jóval tartósabbak és hosszútávon anyagilag is jobban megéri.

Papírtörlők, szalvéták

Bár a papírtörlők viszonylag hamar lebomlanak, ám előállításuk rengeteg alapanyagot és energiát igényel és mindössze pár percig használjuk. Helyettük használjunk pamut törlőrongyot vagy konyharuhát. A papírszalvéták helyett pedig használjunk pamutszalvétát.

Szívószál

A legkörnyezetbarátabb megoldás, ha teljes mértékben elkerüljük használatukat és simán a poharunkból iszunk. Azonban azok számára, akik egészségügyi vagy kényelmi okokból mégis ragaszkodnak hozzá feltaláltak bambuszból és fémből készült szívószálat is. Ezekhez jár egy kis kefe is, amivel alaposan ki lehet tisztítani.

PET palackos ivóvíz

Valószínűleg a PET palackos vizek, üdítők teszik ki a konyhánk, sőt lakásunk műanyag hulladékának legnagyobb részét. Magyarországon a csapvíz minősége európai szinten is kimagasló, ám ha mégsem szeretnénk inni, szerezzünk be egy víztisztító berendezést. Ha pedig a bubis vizet kedveljünk, szerezzünk be egy szódakészítő berendezést. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

congerdesign Rudy and Peter Skitterians képe a Pixabay-en

2017 Kidsnews | All rights reserved