A lúgosítás misztériuma: Lúgosítás vagy flúgosítás?


kidsnews (127éves) - 2 éve

Rengeteget hallani mostanában a lúgosítás fontosságáról, a szervezet elsavasodásának végzetességéről, és olyan diétákról, amelyek tudományos alapja gyakran egyenlő a nullával. Mivel ezeknek a nemritkán marketing céllal megfogalmazott mondatoknak komoly rajongótábora épült ki, itt az ideje, hogy helyére tegyünk egy-két fogalmat a lúgosítással kapcsolatban.

A pH egy vizes oldat savasságát, lúgosságát adja meg (valójában az oldat hidrogénion koncentrációjának negatív logaritmusa „Bocsika!”). Ha a pH 7 alatti érték, akkor az oldat savas, ha 7 feletti, akkor lúgos kémhatású (7=semleges). Na, ennyit a kémiáról.

Testünk különböző részeinek eltérő a kémhatása, és okkal. Például a gyomor rendkívül savas (emésztést segítendő), az epe és hasnyálmirigy folyadék (váladék) lúgos kémhatású (gyomorsav közömbösítése), a hüvelyváladék és a bőr savassága a kórokozók ellen véd. És akkor máris felmerülhet bennünk a kérdés: 

„Most mit kéne lúgosítani?”

képünk illusztráció

Szerencsére nem nekünk kell törtünk a fejünket, mert erre a kérdésre kissé önkényesen bár, de megadták a választ ’lúg-rajongó fajtársaink’. Hát a vért kell lúgosítani! Az egészséges ember vérének kémhatása körülbelül 7,4. Hoppá! Nézzük csak meg a nem túl bőlére eresztett kémiai bevezetőmet! De hiszen 7-es pH felett lúgosnak számít egy oldat!

Most akkor meg mi van?!

Hát az van, hogy könnyebb a vizelet pH-ját vizsgálni, mint a vérét, például nem kell senkit szurkálni és bizony-bizony, ha olyan nyersanyagokat fogyasztunk, melyek törekednek eltolni a vér pH-ját savas irányba, akkor a vizeletünk savasabb kémhatású lesz. Márpedig a vér savasodása (egyébként lúgosodása is) rendkívül veszélyes tud lenni. Szóval lehetőleg kerüljük az olyan nyersanyagokat, amelyek savanyítják a vizeletet…hm…mintha valami itt nem stimmelne! Ezen viszont már nekünk kell törnünk a fejünket! Észreveszitek mi nem stimmel? Hagyok egy kis időt. Olvassátok csak nyugodtan újra, végig az egészet!

BINGO!!!

Nagyvonalúan egyenlőségjelet tettünk a vizelet pH változásának és a vér pH változásának iránya közé, mint ahogy a ’lúg-fanok’ is tették. Azt feltételeztük, hogyha a pisink savasabb, akkor biztos a vérünk is az. Tehát, hogy pisink pH változása jelzi vérünk pH változását is.

Nálam jóval okosabb emberek megnézték, hogy hogy is van ez, és azt találták, hogy egészséges egyéneknél nincs ilyen összefüggés. A vizelet pont, hogy azért lesz savasabb, hogy a vérünk ne legyen az! Ugyanis ez a veséink egyik feladata: védeni a szervezetünket a pH változástól. De akkor honnan jöhetett az ötlet, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon egyáltalán bárki is? Gondolom, merthogy ez sok furcsa táplálkozásirányzat esetében is így van, onnan, hogy bizonyos betegségekben tényleg probléma lehet szervezetünk számára saját pH-jának állandón tartása, és akkor valóban szükség lehet akár lúgosító diétára is. De hogy ebből hogyan lesz általános, mindenkire érvényes ajánlás, ennek megfejtését egyelőre Rátok bízom.

A cikk szerzője: Szövényi Ákos dietetikus

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved