Az USA néhány államában könnyebb fegyvert venni, mint telefont


kidsnews (127éves) - 2 éve

Hiába a rengeteg baleset és gyilkosság, az Egyesült Államokban alkotmányos alapjog a fegyvertartás, annak ellenére, hogy az erre vonatkozó passzus réges-régen, még 1791-ben született. 

1791-ben még épp, hogy csak véget ért a függetlenségi háború.

„Mivel egy jól szervezett milícia szükséges a szabad állam biztonsága szempontjából, nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani”

– hangzik a második alkotmány kiegészítés, amelyhez -hála a fegyverlobbinak- a mai napig ragaszkodnak a politikusok.

1791-ben még épp, hogy csak véget ért a függetlenségi háború, a gyéren lakott országot 13 tartomány alkotta, a földeken rabszolgák dolgoztak, a természet és a vadállatok mellett pedig az elnyomott őslakosság is harcban állt a telepesekkel. A közkézen forgó fegyverek alapvetően elöltöltős, feketelőporos puskák voltak, amelyek még a gyakorlott kezelővel is maximum 2-3 lövés leadására voltak képesek percenként.

“Az amerikai függetlenségi háború a brit fennhatóság alá tartozó tizenhárom észak-amerikai gyarmat háborúja volt Nagy-Britannia ellen. A gyarmatok kezdetben nem is függetlenedni kívántak, hanem a számukra kedvezőtlen rendeletek, adók visszavonását követelték. A háború 1783-ban a párizsi békekötéssel zárult, ahol Nagy-Britannia elismerte az Amerikai Egyesült Államok szuverenitását.” – Wikipédia

Az eltelt több mint két évszázadban persze minden megváltozott. A lőfegyverek kisebbek, gyorsak, pontosabbak, könnyen kezelhetők lettek és a társadalom összetétele is átalakult. A nagyvárosban élőket már nem fenyegeti a skalpolás veszélye, és az angolok is csak a pénzt költik ott, miközben a távolságot biztonságos, zárt járművekkel küzdik le a helyiek, a boltok polcai pedig roskadoznak a megvásárolható élelemtől.

Nincs olyan kis, vagy eldugott település, ahol ne lenne seriff hivatalban.

Az országban nagy számú és kellően kiképzett rendőri erő teljesít szolgálatot és nincs olyan kis, vagy eldugott település, ahol ne lenne seriff hivatalban. Persze a természet és a vadállomány még mindig tartogat meglepetéseket, de aki nem sátorozik a hegyekben és nem rugdalja az árnyékot adó sziklákat a sivatagban, az alapvetően nem lenne életveszélyben.

Ennek ellenére az országban rengeteg fegyver van a civilek kezében, amelyek emberek ezreinek a halálát okozzák minden évben.

2017-ben konkrétan 39,773 ember vesztette életét lőfegyver okozta sérülések miatt, és az is kiderült, hogy a 2018-ban már legalább 120 tűzfegyver jutott 100 amerikai lakosra. A szabályozás államonként eltérő, de vannak olyan helyek, ahol egy laptop árában fájó, félautomata karabélyt könnyebb beszerezni, mint egy előfizetéses mobiltelefon kártyát.

A nevadai jogszabályok szerint például engedély és regisztráció nélkül lehet hozzájutni a félautomata fegyverekhez, a sörétes puskákhoz és a pisztolyokhoz is, amelyek ezután nyíltan viselhetők bárhol az államban. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

bbc.com, wonder.cdc.gov, www.theguardian.com

képek: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved