Hamar kirepülnek és emiatt válnak magányossá a svéd fiatalok


kidsnews (127éves) - 2 éve

Az önálló otthon megteremtéséről, és az ezzel járó szabadságról sok tinédzser álmodik, de a statisztikák szerint erre egyre hosszabb ideig kell várni a nyugati világban – derül ki a BBC cikkéből.

Stockholm

Az Egyesült Államokban több fiatal él szüleivel együtt, mint 1940-től bármikor és a briteknél sem rózsásabb a helyzet. Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy a szüleikkel együtt élő 23 éves fiatalok aránya az Egyesült Királyságban az 1998-as 37 százalékról mostanára 49 százalékra nőtt. Az Európai Unióban egyébként a külön költözés átlagos időpontja 26 éves korban jön el.

Ezek tudtában igencsak meglepő, hogy az Eurostat statisztikák szerint Svédországban a 18-19 éves tinédzserek már általában külön laknak szüleiktől.

Persze ennek is megvan az árnyoldala: az ingatlanárak és az albérleti díjak meglehetősen drágák, a svéd háztartásoknak pedig több mint fele egyszemélyes. Ebben a helyzetben a különköltözött fiataloknak nem csak az önálló életvezetéssel, a döntések súlyával, a számlák rendszerezésével, de a magánnyal is meg kell birkózni. 

A témával foglalkozó szakemberek szerint a probléma forrása alapvetően a svéd hagyományokban keresendő. 

Régen, a vidéki közösségek fiataljai rendszerint hamar elhagyták a szülői házat, hogy egy másik gazdaságba menjenek és ott önállóan boldoguljanak. Hiába teltek el azóta évtizedek az egyedül élő fiatalokkal szembeni társadalmi elvárások továbbra is fennmaradtak. Ha például egy svéd még 25 éves korában is a szüleivel lakik a szomszédok bár biztos, hogy kombinálnak arról mi lehet a baj.

Ehhez a normához egyébként az állam és az ingatlanpiac is alkalmazkodott. A szociális háló igen erős, a keresetek magasak, a svéd városok lakásállománya pedig leginkább kisebb apartmanokból áll. 

Bár sok fiatal élvezi ezt a szabadságot, a magány mégis egyre többükre telepszik rá.

Ennek vonatkozásában ugyan friss svéd statisztikák nem állnak rendelkezésre, de valószínűleg a probléma a generáció nagy részét érintheti. A Dagens Nyheter, amely Svédország legnagyobb napilapja a közelmúltban már a magány járványszerű megjelenéséről cikkezett. A Nemzetközi Vöröskereszt is aktivizálta magát a témában, és még arra is van lakossági kezdeményezés, hogy a kormányba egy úgynevezett magányügyi minisztert nevezzenek ki.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

bbc.com

Broderman, Arek Socha / Pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved