“Hé, hagyd a szipogómat!” – Amit kedvencünk orráról, bajszáról és tappancsáról tudni kell


Tigirl (16éves) - 2 éve

Ó, az a híres kutyaorr! Megannyi területen segít: gondoljunk csak a kábítószerkereső-, hegyimentő-, vadász-, vagy nyomkövető kutyára. Bizony, ezeknek az állatoknak elképesztő szaglásuk van (ez alól a macskák sem kivételek), azonban szaglószervük meglehetősen érzékeny és ha gond van vele, az sokszor rosszabb, mint más érzékszervi nyavalya – ez aztán az orrbavágó hír, mi? 🙂 Eme cikkünkben dr. Csernavölgyi Panni vázolja a lehetséges orrpanaszokat, illetve a bajuszra és a tappancsra is kitérünk.

Mely betegségek támadják meg az orrot?

A legtöbbször nem kifejezetten orrbetegségekről van szó, hanem másfajta betegségek tünete jön ki a nózin, illetve a fizikális sérülés okoz gondot az orrban. Nézzünk néhány jellegzetes esetet:

Az orrgyulladás legjellemzőbb tünete az orrfolyás, amely nagyon sokféle lehet.

Az egyoldali orrfolyást általában az orrjáratba került idegen test okozza. Elég gyakran előfordul például, hogy a szabadban játszó kutya orrába különböző növényi eredetű anyag kerül, s ez orrfolyással párosuló orrviszketést okoz. A probléma az idegen anyag eltávolításával természetesen megoldódik, de ezt mindenképp állatorvosnak kell megtennie, soha nem szabad otthon nekiesni a kutyának egy szemöldökcsipesszel.

A kétoldali, huzamos ideig tartó orrfolyás főként különböző fertőző betegségek, esetleg parazita következménye.

Különösen gyakran előfordul szopornyicás fertőzés után: kezdetben fehéres, sűrű (szakszóval savós) orrfolyást tapasztalhatunk, amely később nyálkássá, gennyessé válhat. Kedvencünk ilyenkor gyakran rázza a fejét, szörcsög, sípolva lélegzik. A folyamat az orrjáratokról átterjedhet az orr melléküregeire is. Ezeket kezdetben savós, majd bőséges mennyiségben savós-gennyes váladék tölti ki. Az orrnyílásokra rászáradt gennyes váladék szűkíti a levegő útját, emiatt nehezebb a légzés, s az állat kénytelen a száján keresztül venni a levegőt. Főleg cicusoknál az átlátszó orrfolyás vérszegénységre utalhat, a kékes orrfolyás szív-, és érrendszeri problémákra hívja fel a figyelmet, a sárgás színű orrváladék májbetegség jele lehet, a véres váladék pedig lehet mérgezés, vagy komoly betegség tünete.

képünk illusztráció

Az idült orrgyulladásos állatot ajánlatos állandó jelleggel kezelni langyos kamillás vízzel, esetleg paraffinolajjal rendszeresen megtisztogatni az eldugult orrjáratokat az orrváladéktól – persze mindezt meg kell beszélni előtte az állatorvossal.

Az orrvérzést legtöbbször az orrjáratba került idegen test, anyag okozza, amelynek eltávolítása után a baj megszűnik.

Előfordulhat fertőző májgyulladásban szenvedő kutyáknál is szivárgás. Normál esetben a vér tiszta, nem habos, nem gennyes, az orrvérzés nem állandó, ellenkező esetben valami komolyabbra kell gyanakodni, és nem ártana konzultálni egy dokival.

A szopornyica gyakori következménye, hogy a kutya orrtükrének külső hámfelülete megvastagodik, repedezik, erőteljesen hámlik. Ezekhez a tünetekhez rendszerint a kutya talpbőrének megvastagodása is csatlakozik, amely hasonlóképpen viselkedik, mint az orrtükör hámja: megrepedezik, érzékennyé válik, és külső hámréteg erőteljesen megvastagodik.


képünk illusztráció

Gyakori, hogy az allergia miatt az orr hámja kipirosodik, megduzzad, súlyosabb esetekben fekélyes gyulladás alakul ki. Nem ritka az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás sem, amit savós orrfolyás, tüsszögés kísér.

Hogyan érzékelnek kedvenceink az orrukkal és a bajszukkal? És azért nedves az orruk, mert megkönnyíti a szaglást?

Közismert tény, hogy az állatoknak sokkal jobb szaglásuk van, mint nekünk, embereknek. A kutyák orrában lévő szagérzékelő terület (szaglóhám) 37-szer nagyobb az emberénél, plusz az agyában lévő, szaglásért felelő központ is nagyobb (mindez persze relatív érték).

A kutyáknak és a macskáknak is más orrszerkezetük van, mint nekünk: míg az embereknél a ki-, és a beáramló levegő egyazon lyukon közlekedik, addig kedvenceink orrában szétválasztódik a levegő, és két különböző nyíláson áramlanak.

A kutyáknak van még egy különleges “képessége” is. A szájpadlásuk felett elhelyezkedő Jacobson-szerv egy teljesen különálló szervrendszer, aminek köszönhetően a kutya észlelni tudja az emberek és állatok által kibocsátott hormonokat. Ennek köszönhetően különbséget tud tenni barát és ellenség között, felismeri érzelmi állapotainkat és még azt is meg tudja határozni, hogy a gazdi várandós, vagy éppen beteg-e.


Egész pontosan pedig két okból nedves az orruk a kutyáknak: egyrészt, a szemükben folyamatosan termelődő könny az orron keresztül ürül, tehát tulajdonképpen a kutyák orra könnyes (még egy bizonyíték, hogy ők az orrukkal látnak 🙂 ).  Másrészt pedig igen, nedves környezetben könnyebben tudnak szaglászni, ezért nem csak a könny, hanem a nyalogatás is nedvesíti (és egyébként tisztítja is) az orrot. A cicáknak pedig a szélirány meghatározásában van szerepe a nedvességnek, hasonló alapon, mint amikor a menő kalandorok kiállnak a sziklára, megnyalják az ujjukat és feltartják. 🙂

A nedves orr körül rengeteg pletyka leng: szokták mondani, hogy a száraz és meleg orr betegséget jelez. Nos, ez nem egészen így van, a száraz orr nem mindig jelez betegséget, illetve akkor is lehet beteg kedvencünk, ha közben nedves a nózija.

Bizonyos kutyafajtáknak egyébként genetikai alapon szárazabb és melegebb az orruk. Emellett a levegő hőmérséklete és a páratartalom változása is befolyásolhatja az állat orrának nedvességét. Idősödő cicáknál meg amúgy is természetes, hogy szárazabb és melegebb az orruk. Macskáknál hirtelen érzelmi változás is okozhat hasonló jelenséget. Ők alvás után száraz és meleg orral szoktak ébredni, de ez gyorsan lehűl, és persze mosakodásnál a nózi megnyalása sem maradhat el. Ha kevés folyadékot fogyaszt kedvencünk, akkor is előfordulhat egy enyhe orrszárazság – ilyenkor nyáron érdemes figyelni, mennyit iszik. 

Az emlősök bajsza nagyon érzékeny, akár olyan minimális változásokra is felhívja viselője figyelmét, mint egy kis légáramlat, vagy hőmérséklet-változás. Ez az oka annak, hogy tilos levágni őket.


Képünk illusztráció

Az olyan az állatnak, mintha nekünk amputálnák az összes ujjunkat. Ha mégis “megszabadítjuk” kedvencünket bajszától, akkor válaszul akár ingerlékennyé, vagy agresszívvá is válhat. Persze nem csak “erőszakkal” veszíthetik el bajszukat a háziállatok, hanem maguktól is hullanak a vastag szálak. Ilyenkor nem kell megijedni, hiszen nekünk, embereknek is szükségünk van a bőrünkre, mégis állandóan pusztulnak sejtek a legfelső szintekről, melyek helyére újak kerülnek. Kutyáink, macskáink számára ez hasonló folyamat, a bajusz is megújul.

Tappancson keresztül is érzékelnek? Azért nem tudnak normálisan járni, ha cipőcskét húzunk rájuk?

A tappancson keresztül is vesznek fel rezgéseket, de ezek nem továbbítódnak a fülbe, ergo a süket állat is érzékeli a mozgást maga körül a talpa segítségével. Az érzékelésüket nem zavarja meg különösebben, egyszerűen furcsa nekik a lábbeli viselése, olykor megpróbálják lerázni magukról. Ha belegondolunk, hasonló a reakciójuk, mint egy kisgyereknek, aki először vett fel cipőt. Azonban ahogy a gyerek is megbarátkozik vele egy idő után, a kutyát is hozzá lehet szoktatni.

Említettem, hogy süket állat… Következő epizódunkban a hallásról fogunk megtudni egyet s mást.


Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

martaposemuckel,Ralf Kunze,Ronald Plett,Dozz777 képe a piaxabex-en

2017 Kidsnews | All rights reserved