Így fesztiváloztak nagyszüleink


kidsnews (127éves) - 2 éve

Ma már semmi furcsa nincs abban, hogy a szünetben ide-oda utazgatunk az országban a zenei fesztiválok miatt, de alig néhány évtizede ez a fajta szórakozási lehetőség még csak nem is létezett.

A ’60-as, ’70-es években nagyszüleink maximum a Táncdalfesztivált vagy az Úttörő Nagykórusok Országos Fesztiválját nézhették a nappalikba lassacskán beköltöző, mikrosütő méretű fekete-fehér tévéken.

A mai, általunk is ismert fesztiválélet magja valamikor az 1970-es években hullott a Tabán termékeny talajára,

amikor a minden évben megtartott munka ünnepi rendezvényeken olyan előadók kezdtek nagy tömegek előtt fellépni, mint a Lokomotiv GT. A több előadót is felvonultató, ingyenes koncertek rengeteg fiatalt vonzottak és az is egyértelmű volt, hogy a zenehallgatás mellett valami más is összekovácsolta akkor a közönséget, ezért a morcos elvtársak hamar pontot tettek a rendezvénysorozat végére.

1980-at írtunk már, amikor a Hajógyári szigeten megrendezték a Fekete Bárányok fesztivált. A névválasztás nem volt véletlen, alapvetően a politikai rendszerrel kevéssé kompatibilis zenekarokra utalt. A Beatrice, a Hobo Blues Band, a P. Mobil és a Bizottság 25 ezer embert hozott össze akkor. Egy évvel később már a Skorpió, az Edda, a Korál és a Karthago is a szigeten muzsikált, de a rendezvényt akkor már „Szuperkoncert” néven emlegették.

Ennek akkora jelentősége volt, hogy még egy dokumentumfilmet is leforgattak róla.

Ezután egyre több hasonló fesztivál szerveződött, de hiába lazított a politikai vezetés a zenei élet mozgásterét behatároló szabályokon, a Kádár-korszak utolsó évtizedében sem lehetett úgy elmenni egy koncertre, hogy ne legyen ott egy csapatnyi rendőr és titkosszolga, akik árgus szemekkel figyelték a nyugati muzsikára csápoló fiatalságot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

welovebudapest.com

kiemelt kép: A Beatrice együttes a Fekete Bárányok koncerten. Forrás: fortepan.hu/Urbán Tamás

montázs képek: fortepan.hu/Urbán Tamás

2017 Kidsnews | All rights reserved