Küzdj az életedért! – Interaktív horrorház egy belvárosi pincébenMivel a nyár a diákok életében egyenlő pár hónapnyi szabadsággal, az elmúlt hetekben igyekeztünk minél több programot a figyelmetekbe ajánlani. Mivel volt már szó fesztiválokról, koncertekről, nyaralási helyszínekről, múzeumokról, a mostani cikkben valami egészen mást, egy horrorisztikus helyet szeretnék bemutatni nektek. A Blaha Lujza tér környékén ugyanis található egy pince…ahol minden rémálmotok valóra válhat. Ez a Nightmare in Budapest. 

A horrorházban alapvetően két programon lehet részt venni, egy túrán és egy szabadulós játékon. Ezeken kívül vannak még különleges események, melyek előre meg vannak hirdetve és még extrémebb helyzeteket, még nagyobb rettegést kínálnak. A szerkesztőségből ketten, néhány barátunkkal kiegészülve most a szabadulószobájukat próbáltuk ki, de mivel én korábban részt vettem a horrortúrájukon is, az ezen szerzett élményeimet is megosztom veletek. 

A horrortúra volt az első, amivel megnyílt a Nightmare in Budapest és ami kisebb változásokkal ugyan, de azóta is üzemel. Az alapító elmondta, hogy az ötlet Amerikából jött.

“Ott nagy hagyománya van az ijesztgetésnek.”

A koncepció egyszerű: a vendégek belépnek egy szobába, a „házigazda” felhívja a figyelmüket a szabályokra, elmondja a kerettörténetet és kezdetét veszi az interaktív játék.

A játékosok szobáról szobára mennek és különböző feladatokat kell teljesíteniük, miközben furcsa kéréseknek kell eleget tenniük. A cél az, hogy féljenek és ne csak megijedjenek. Ez az én tapasztalatom szerint sikerül is, elérték, hogy rettegjek. Hogy hogyan? Hát hol is kezdjem…

  1. Zseniális díszletek. Élethűek, meg sem fordult a fejemben, hogy a tárgyak, berendezések nagyrésze nem valódi. Na jó, azért az esetlegesen előkerülő emberi testrészekről nem gondolom, hogy valódiak lennének, de távolról nézve még akár azok is lehetnének.  
  2. Ijesztő hangok. Volt lehetőségünk a helyszínen a színészekkel is beszélgetni és kiemelték, hogy a hangeffektek nagyon fontos részei a félelemkeltésnek. A vendégek nem tudják, hogy honnan jön, különböző dolgokat képzelnek és lényegében attól a képtől, eseménytől félnek, amit a saját fejükben a hangok forrásaként elképzelnek. 
  3. Interakció. Bizony, a horrortúra során valódi lényekkel találkoztam, akik hozzám szóltak, feladatokat adtak és még hozzám is érhetnek.

A nemrég létrehozott szabadulószobájukban nagyobb hangsúlyt kap a szabadulás, kicsit lightosabb az ijesztgetés, de félreértés ne essék, ezt sem egy leányálom végigcsinálni. Alig léptünk be a szobába, mindenkinek a fejére egy zsákot húztak és/vagy valamiféle ketrecbe zártak, vagy a falhoz láncoltak.

A feladat egyszerű: Ki kell jutni, bár ez korántsem könnyű.  

Ebből sem hiányoznak a zseniális díszletek, az ijesztő hangok és az interakció. A játék során azzal is fokozták a hangulatot, hogy különböző retorziókat helyeztek kilátásba, különböző alakok megjelenését sejtették, ha nem sietünk, melyek néhol csak üres fenyegetésnek tűntek egészen addig, míg az a valami meg nem jelent a szobában…

Én a magam részéről nagyon élveztem. Arra számítottam hogy jobban fogok félni, de visszatekintve talán jobb, hogy ebben a programban a szabadulás kapott nagyobb hangsúlyt. 

Merci:Szerintem a Nightmare szabadulószobája hátborzongató volt, de jó értelemben. Öten mentünk és mindannyiónkat bezártak egy kisebb ketrecbe, vagy börtönbe, vagy kibilincselték a falhoz.A játék első felében nem féltem, inkább nevettem, annyi horrorfilmet láttam már, hogy tudtam mire mivel reagáljak, vagy mit mondjak. Viszont utána az egyik karakter elkezdett egy olyan téma, vagy vicces szituáció felé menni, ami már vicces, de bent eléggé megijedtem…

De vajon hogyan élik meg mindeszt a színészek, akik a félelmetes lényeket alakítják?  Azt mondták, hogy ők is nagyon tudják élvezni, de ehhez szükség van arra, hogy a vendég megértse, hogy ez egy játék, melyben szükség van rá is. Ha a látogató passzív, vagy akár bunkó, akkor sajnos ők vért izzadhatnak, akkor sem fogja se a vendég, sem ők élvezni. 

Sok vicces élmény fel tudtak eleveníteni az elmúlt évekből a beszélgetésünk során. Mondták, hogy van, amikor még ők is megijednek egymástól, sőt volt arra is példa, hogy a vendégtől. Megtudtam, hogy gyakran szivatják egymást azzal, hogy bemennek egymáshoz, amikor a vendéggel beszélnek és akkor ugye úgy kell lereagálnia a másiknak, hogy a vendég abból semmit ne vegyen észre. Ez különösen nehéz akkor, ha meg is ijednek egymástól. 

Szerintem mindezek ellenére érdemes ellátogatni a Nightmareba, de fontos figyelembe venni, hogy a hely tényleg ijesztő.

Én főleg a horror kedvelő, idősebb olvasóinknak ajánlanám, mert – mint azt a színészek elmondták – gyakran megesik, hogy a látogatók nagyon félnek a túra, vagy szabadulós játék közben, és ez egy bizonyos szintig jó, de van, akinek tényleg nem való.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved