“A lényeg, hogy bízz magadban!” – Kata Mihály az U17-es labdarúgó válogatott hőse


Naan (17éves) - 2 éve

Hétfőn volt szerencsém interjút készítenem a magyar U17-es labdarúgó válogatott egyik tagjával, Kata Mihállyal, aki a csapat tagjaként 5. lett az írországi Eb-n, így láthatjuk játszani a válogatottat októberben a Brazíliában tartandó világbajnokságon. Az alábbiakban a vele készült beszélgetést olvashatjátok.

kidsnews.hu: Mikor kezdtél el focizni? Mindig is ez volt a fő sportágad?

13 éve, 4 évesen kezdtem el focizni. Oviban, suliban az udvaron gyakran játszottam és ügyesnek találtam magamat. Kosaraztam is, nehéz döntés volt 10-12 évesen, amikor választanom kellett a két sportág között, de végül szerencsére a futballt választottam. Eleinte csatár voltam, de ahogy telt az idő, egyre visszább csúsztam, eleinte támadó középpályás posztra, most pedig védekező középpályás vagyok.

Mit vártatok a tavaszi, hazai rendezésű Eb-selejtezőtől?

Mindenki továbbjutást várt, ha kételkedtünk volna, akkor ez nem sikerült volna. A célunk az volt, hogy minden meccsen meglegyen legalább a döntetlen, vagy a győzelem. A belgákat tartottuk a legnehezebb ellenfélnek, az ellenük játszott volt az egyetlen meccs, ahol gólt kaptunk és végül vesztesként hagytuk el a pályát.

Voltál már Írországban az Európa-bajnokság előtt?

Nem jártam még Írországban és Európán kívül sem, ezért külön örültem, hogy kijutottunk Brazíliába a vb-re. Két hét alatt csak kétszer voltunk a városban, mert az edzéseken volt a hangsúly, egyébként is elég fáradtak voltunk, mivel 3 naponta játszottuk a meccseket.

Mire számítottatok az Eb csoportköre előtt?

A csoportkör előtt tudtuk, hogy nehéz lesz, de azzal is tisztában voltunk, hogy ugyanannyi esélyük van továbbjutni, mint bármelyik másik csapatnak. Ezt tűztük ki célul és szerencsére jöttek a győzelmek, tovább tudtunk jutni.

“Az első meccs volt a legnehezebb a portugálok ellen, mint ahogy azt vártuk, de sikerült 1-0-ra nyerni.”

Rengeteget kellett védekeznünk, a portugálok technikás és gyors játékosok. Az első mérkőzésen még izgultunk egy kicsit, de a spanyolok ellen már magabiztosak voltunk.

Spanyolországtól 11-esekkel kaptatok ki az egyenes kieséses szakaszban. Mit éreztetek az összecsapás után?

Adott pillanatban mindenki csalódott és dühös volt, mert nagyon közel voltunk hozzá, hogy továbbjussunk az elődöntőbe és meglegyen a vb-szereplés, de nem volt idő lógatni az orrunkat, mert 3 nap múlva jött a sorsdöntő meccs a belgák ellen a vb-kijutásért. Utólag visszagondolva büszkék lehetünk a spanyolok elleni meccsre.

A találkozó után hatalmas csönd volt az öltözőben, de nem volt idő csalódottnak lenni, mert a következő meccsen el lehetett érni azt, amit itt nem sikerült, kijutni a világbajnokságra.


Belgiumtól 4-2-re kaptatok ki az elitkör utolsó párharcán. Mit vártatok a világbajnoki szereplésért játszott mérkőzéstől?

A belgák ellen meg akartuk bosszulni a 4-2-es vereséget, de azért izgultunk is a meccs előtt. Volt bennünk egy hatalmas motiváció, mivel csak ők vertek meg minket az elitkörben. A vereség segített nekünk, mert már tudtuk, hogy milyen csapattal fogunk találkozni, jobban föl tudtunk belőlük készülni. Szerintem ennek is volt köszönhető végül a győzelem ellenük.

“A belgák elleni meccs után senki sem tudta még felfogni azt, hogy kijutottunk a vb-re, hatalmas volt az öröm.”

Hogy halad a világbajnokságra való felkészülés?

Július közepén volt az első összetartás, az első napon pedig mindig a regenerációé a főszerep, hogy minél hamarabb felfrissüljünk. Később taktikai edzéseink voltak, rendbe raktuk a védekezést, hogy mindenki fel tudja venni a ritmust. Szerintem még mindenhol fejlődnöm kell, mind a gyorsaságomat, mind a helyezkedésemet és a pályán való gondolkodásomat is szeretném fejleszteni, hogy minél gyorsabban hozzak döntéseket, mivel nemzetközi szinten ezt már nagyon megkövetelik.

Szoktál izgulni meccsek előtt?

Amikor először bekerültem a válogatottba, minden mérkőzés előtt izgultam, ami nem tett jót a teljesítményemnek, de ahogy telt az idő, ez egyre inkább elmúlt és most már egyáltalán nem izgulok, higgadtan és hideg fejjel tudok játszani.

“A lényeg, hogy bízz magadban!”

Van kedvenc csapatod? Kit tartasz példaképednek?

Kedvenc csapatom kiskorom óta a Liverpool, példaképem Steven Gerrard. Hasonló poszton játszok, mint ő és nagyon tetszett a játéka is. Nincs olyan profi, akivel megegyezne a stílusunk, mert szerintem egy hatalmas futballistához nem lehet engem hasonlítani, talán Busquetsnek van az enyémhez hasonló stílusa. Amikor TV-ben meccset nézek, akkor próbálom figyelni a játékosokat és tanulni tőlük.

Mi lenne a B terved a labdarúgás után?

Már eldöntöttem, hogy profi focista akarok lenni, de ha nem sikerülne, akkor is a sportág közelében maradnék, például játékosmenedzserként.

Jut időd az edzések mellett más hobbikra is?

Mindenféle sportot szívesen űzök, kisebb koromban sokáig kosaraztam. Szívesen nézek tévét és kikapcsolódok a barátaimmal, például moziba járok.

Mik a céljaid a jövőben?

Szerintem mindenki álma az, hogy a kedvenc csapatában játszhasson, de ahhoz, hogy ezt elérd, minden nap meg kell halni a pályán.

“Csak azon múlik, hogy mennyi munkát fektetsz bele és azon, hogy hogy teljesítesz az edzéseken.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved