Komoly problémát jelentenek az erdőtüzek


kidsnews (127éves) - 2 éve

Miközben a világ még mindig a környezetvédelmi határértéken felül teljesítő dízelmotorok botrányán csámcsog és céltáblára kerülnek a magángépeken repkedő hírességek, valahogy úgy érzem nem igazán veri ki a biztosítékot az, hogy a bolygó egy jelentős része pillanatnyilag is lángokban áll.

képünk illusztráció

Égnek az életet adó fáink Ausztráliában, Afrikában, Indonéziában, Európában, az Egyesült Államokban és ami a legfélelmetesebb: a Föld tüdejének hívott dél-amerikai esőerdőkben is.

A brazil űrkutatási intézet számai szerint idén ráadásul 85 százalékkal nőtt az erdőtüzek száma az Amazonas vidékén, így ott már ha kicsit megkésve is, de a hadsereget is bevetik az oltási műveletekben. Az égő erdőket a NASA is figyelemmel kíséri. A műholdas adataik alapján néhány napja még azt mondták, hogy a teljes Amazonas-medencében tomboló tüzek környezeti terhelése, vagyis a tűzek aktivitása nem lesz rekord, és ebben az évben sem lépi át jelentősen az elmúlt 15 év átlagát, azóta már úgy néz ki sajnos nem lesz igazuk.

Az erdőtüzek miatti füst már az űrből is látszik / kép: NASA

Az erdőtüzek látványa amúgy nem szokatlan a vidéken, mivel az évnek ebben az időszakában kevés csapadék hullik, így a természet nem tud gátat vetni az emberi tevékenység okozta lángoknak. Az erdőtűzek kialakulását ugyanis leginkább magunknak köszönhetjük: a mértéktelen erdőírtásnak, a kontrollálatlan mezőgazdasági tevékenységnek, és a kapzsiságunknak.

forrás: Global Fire Emissions Database

A dél-amerikai füst már több ezer kilométerről, sőt konkrétan az űrből is látszik. Már a Global Fire Emissions Database grafikonjain (amelyekben a szakemberek műholdas információk alapján becsülik meg a tűzek áldozatává vált területek nagyságát és a károsanyag kibocsátást) is látható, hogy mégiscsak a 2019-es év a leginkább erdőtüzekkel súlytott esztendő az Amazonas-medencében.

És ez még sajnos nem minden:

az erdőtüzek még az északi sarkkör vidékét, Szibériát és Grönlandot sem kímélték idén.

Ezek lángnyelvek pedig villámgyorsan felemészthetik az oxigéntermelő fáinkat, meggyilkolhatják az erdőink állatvilágát, és mindemellett jelen pillanatban is döbbenetes mértékben dúsítják a légkörben az emberiséget fenyegető üvegházhatású szén-dioxidot és a mérgező szén-monoxidot.

Azt, hogy jelenleg hol pusztít erdőtűz, a NASA térképén tudod megnézni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

globalfiredata.org, climenews.com, nasa.gov

kiemelt kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved