Less bele felmenőid életébe a BKV segítségével


Kovács Barna (19éves) - 2 éve

Ha a múlt szerelmese vagy, érdekelnek a régi járművek, szeretsz utazni, vagy csak ki akarsz próbálni valami újat (ami régi), akkor van egy remek programötletem a számodra.

Én az egyik szabad estémen kipróbáltam ugyanis a BKV egyik nosztalgiajáratát, konkrétan az egyik villamost, és nagyon élveztem.  A nosztalgiajáratok közlekedése már régóta szerepel a szolgáltatásaik között, ám 2012-től új rendszerben, nagyobb számban és a közlekedésszervező BKK-val összhangban biztosítják ezt a lehetőséget az utasoknak.

Jelenleg autóbuszokkal, trolibuszokkal és villamosokkal utazhatnak a nosztalgiázni vágyók.

Ezekről érdemes a bkv.hu weboldalon tájékozódni, ahol képeket is találtok a járművekről.  Korábban a HÉV és a hajó ágazat is részt vett a BKV Zrt. nosztalgia közlekedésében, de 2016-ban a HÉV üzemeltetése a MÁV-hoz került, a hajó nosztalgiajárat közlekedése pedig jelenleg szünetel.

Szombatonként a világ 10 legszebb villamosvonala közé választott 2-es villamos vonalán az N2-es nosztalgiavillamosról csodálhatjátok meg Duna-partot, vasárnaponként pedig a 19-es villamos vonalán, a Deák Ferenc tér–Szent Gellért tér–Katinyi mártírok parkja útvonalon közlekedő N19-es nosztalgiavillamos segítségével utazhattok vissza a múltba, és gyönyörködhettek a panorámában.

Én az utóbbit választottam, a Katinyi mártírok parkja, és a Deák Ferenc tér között próbáltam ki egy régi szerelvényt. Szerintem, ha tehetitek este éljetek ezzel a lehetőséggel, én is így tettem, és nem csalódtam a kivilágított Budapest látványában.


Kép: BKV Zrt

Egyedülálló érzés egy több mint százéves kocsiban zötykölődve csodálni a kilátást. A kocsi gyönyörű volt, igényesen lett felújítva, a személyzet kedves, segítőkész. Egyikük szívesen válaszolt néhány kérdésemre, és mesélt nekem a nosztalgiavillamosok felújításáról, és a kötelékükbe tartozó járművekről. Megosztotta velem többek között, hogy miken dolgoznak aktuálisan, és elmondta, hogy a nosztalgiavillamosok vezetői és karbantartói nagyrészt évközben átlagos villamosvezetők vagy karbantartók, akik azonban érdeklődnek a régi darabok iránt, így rengeteg energiát fektetnek a működtetésükbe, felújításukba, néha akár munkaidőn túl is. Látszott rajta, hogy szereti a munkáját, és érdekli a terület, ahol dolgozik.

Ez a program két dologban is megerősített. Az első, hogy az utazás igenis lehet nagyon jó és nem feltétlenül kihasználatlan időként kell rá gondolni, a második pedig, hogy érdemes beszélgetést kezdeményezni idegenekkel, érdekes dolgokat tudhat meg az ember. A nosztalgiavillamosok május és szeptember vége között közlekednek, így még bőven van lehetőségetek nektek is kipróbálni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved