Mártózz meg a francia életérzésben a Kincsem Parkban!


kidsnews (127éves) - 2 éve

2019. augusztus 20-án Budapesten a Kincsem Parkban Pétanque Jubileumi Grand Prix-t rendez fennállásnak 30. évfordulója alkalmából a Magyar Pétanque Szövetség. A rendezvényen a belga világbajnok, Claudy Weibel, valamint a szomszédos országok pétanque szövetségeinek küldöttei is részt vesznek.

A főként a Mediterráneum térségében ismert pétanque játékot leginkább parkokban és tengerpartokon játsszák, hiszen ez a városi sport remek kikapcsolódást jelent bármely korosztály számára, ráadásul e mellett igazi közösség összekovácsoló ereje is van.

A sportág hazai megszállottjai közül sokan külföldi nyaralásuk során találkoztak először a játékkal, és az utóbbi három évtizedben sokat tettek azért, hogy Magyarországon is minél többen megismerjék és megszeressék a pétanque-ot. 2019. augusztus 20-án az 1989-ben alakult Magyar Pétanque Szövetség (MAPESZ) 30 éves megalakulása tiszteletére „Jubileumi Grand Prix” pétanque duplett versenyt rendez a budapesti Kincsem Parkban, hogy ezzel is elősegítse a sportág népszerűségét Budapesten. A Jubileumi Grand Prix sztárvendégei Claudy Weibel belga világbajnok, és Noel Kempeneers holland EB bronzérmes válogatott játékos lesznek. Ajeles sporteseményen a hazai pétanque sportélet valamennyi szereplője is képviselteti magát. 

A pétanque-ban bármely korosztály tagjai örömüket lelhetik, akár hobbiként, akár versenysportként űzik azt.

Az alapjai már néhány parti után könnyedén elsajátíthatók, egyénileg és 2-3 fős csapatban egyaránt játszható. Mivel sem különleges felszerelés, sem speciális pálya nem szükséges hozzá, így akár egy játszótér vagy egy park is remek helyszíne lehet a játéknak. Ebben a sportban nem a nyers erőn van a hangsúly, sokkal inkább ügyesség, pontosság, jó taktikai érzék és koncentrációs készség szükséges hozzá.

A Magyar Pétanque Szövetségnek (MAPESZ) jelenleg 400 igazolt tagja, 100 versenysportolója, valamint szintén 100 utánpótlás korú játékosa van. Az Országos Bajnokságok mellett rendszeresen szerveznek kupákat és edzőtáborokat is, ahogyan az évente megrendezésre kerülő Diákolimpia pétanque versenyéért is a szövetség felel. Versenyzőik különböző világversenyeken képviselik Magyarországot, ahol rendre kiemelkedő eredményeket érnek el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: Semevent, jasw / pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved