Megtalálták a valaha felfedezett legrégebbi galaxispárt


Sz Marci (15éves) - 2 éve

Ismét az ALMA-nak (Atacama Large Millimeter Array) köszönhetünk egy érdekes felfedezést. Japán tudósok egy, az Ősrobbanás után kevesebb, mint egymilliárd évvel keletkezett galaxispárt fedeztek fel.

Ez azt jelenti, hogy becsült életkora 13 milliárd év, és távolsága prdig 13 milliárd fényév. Az objektumot a szextáns csillagképben fedezte fel Takuya Hashimoto és csapata. A “B14-65666” jelű galaxispárban található oxigén, por és szén kibocsátotta rádiójeleket sikerült a kutatóknak érzékelni. 

“A galaxispártól a fénynek 13 milliárd év kell, hogy eljusson hozzánk. Ez a galaxisegyüttes remek képet ad nekünk az Univerzum korai időszakáról. A következő feladatunk a nitrogén és a szén-monoxid molekula megtalálása.”

– mondta Hashimoto.


A hidrogénről biztosan tudjuk, hogy jelen van, mivel a csillagok a galaxisokban ebből alakulnak ki (ugyanis egy csillag elképesztően nagy nyomáson összetömörült hidrogénből alakul ki). De ha már csillagok: a csillagok életük végén – egy szupernóva robbanás után – vagy neutroncsillagokká alakulnak, vagy ha elég nagy a tömegük egy fekete lyukká.

Gondoljunk csak bele; egy ennyi idős galaxispárban mennyi fekete lyuk lehet. És még mennyi neutroncsillag?! Ha ezeket tudnának vizsgálni, valószínűleg nagyot tudnánk előrelépni a csillagok életének megértése felé.

Néha egy nagyobb galaxis beszippant egy kisebbet. Néhány esetben azonban két nagy vagy legalábbis nem kicsi – galaxis összeolvad egy naggyá (közepén szupermasszív fekete lyukkal). Ehhez a kimenetelhez ebben a felállásban minden adott. Elképzelhető, hogy összeállnak egy hatalmas galaxissá, de ez már csak elméleti fizika…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.



Forrás:

Kép: National Astronomical Observatory of Japan

Femina, phys.org 

2017 Kidsnews | All rights reserved