Tényleg lesz Banksy kiállítás Budapesten?


Kovács Barna (19éves) - 2 éve

Az elmúlt héten a szerkesztőségből többen is, egymástól függetlenül kiszúrtunk aB A N K S Y – Zseni vagy vandál? Kiállítás Budapest” című Facebook eseményt. Izgalmasan hangzik, de vajon valóban lesz a népszerű művésznek kiállítása Budapesten?

Hát, hol is kezdjem…

Miután eldöntöttük, hogy mindenképpen szeretnénk látni a tárlatot, nem telt el sok idő, már is csilingelt egyikünknél a vészcsengő:

ezzel a kiállítással kapcsolatban valami nem stimmel, kissé átverés szagú.

Ezután többen is szemügyre vettük az eseményt, valamint annak szervezőjét, és bizony sok gyanús dologra lettünk figyelmesek. 

  • Semmi aktivitás

Bár az esemény a borítóképet megnézve, és a leírást elolvasva akár valós is lehetne, feltűnő, hogy azon kívül, hogy létrehozták késöbb már egyáltalán nem foglalkoznak vele. Az esemény alatt semmilyen aktivitás nincsen, senki nem oszt meg semmit a közelgő kiállításról. Hozzáteszem, ettől azért még valós is lehetne, hiszen a tárlat elméletileg 2020 nyarán nyílik meg, de nem ez az egyetlen okunk azt feltételezni, hogy itt bizony átverésről van szó. 

  • Helyszín nélkül nincs kiállítás

Bár 2020 még messze van, egy ekkora volumenű kiállításnál egy évvel előre illik lefoglalni a helyszínt, sőt mi több meg is kell osztani azt. Ennek ellenére ennél az eseménynél mindössze azt tudjuk meg, hogy Budapesten kerül majd megrendezésre.

  •  Nem túl népszerű szervezőiroda

Az esemény szervezőjének oldalát a cikk megírásának időpontjában mindössze 94-en kedvelik, és kicsivel többen, 108-an követik. Az oldal fake mivoltáról árulkodnak a kommentek is. Ezekből ugyan nincs sok, de egytől-egyig arra hívják fel a figyelmet, hogy nem egy valódi, korrekt szervező csapat facebook oldalán járunk.

  • Semmi sajtóvisszhang

Ha én Baknsy kiállítást szerveznék Magyarországon, az egyik első dolgom lenne, hogy körbe küldök egy sajtóanyagot a különböző szerkesztőségek között, ám feltehetőleg itt ilyen nem történt, hiszen nem nagyon lehet cikkeket találni a témában. 

  • További aligha valós események

A csapat tagjai vagy igazi profik, vagy kamuznak, hiszen egy általuk meghirdetett másik esemény szerint például lesz egy Luis Fonsi koncert november 22-én Magyarországon. Ez azért lenne különösen fura, mert az előadó augusztus 17-én járt Budapesten, és nem hiszem, hogy könnyű lenne rávenni, hogy néhány hónappal később ismét időt szakítson ránk. Persze, semmi sem lehetetlen.

További érdekesség, hogy meg van jelölve a Budapest Aréna helyszínnek, aminek a csapata viszont a szervező pechjére naptárat vezet a különböző programokról, amelynek tanúsága szerint: november 22-én üresen fog állni a hatalmas építmény. Akinek van egy szabad délutánja nyugodtan bogarássza át a “szervező” által közzétett további eseményeket, biztosan fog találni bennük furcsaságokat. 

+1  Banksy nem sem tud róla, hogy lesz nálunk kiállítása

Bár az imént felsorolt 5 érv alapján is bedereng már, hogy egyelőre nem lesz bemutatva Budapesten a Banksy életmű, nem szeretünk vaktában lövöldözni, ezért megkerestük magát a művészt is az ügyben.

Ezt a választ kaptuk: 

“Thank you for your email and alerting us to another unauthorised show of Banksy’s work. This is not an official Banksy exhibition. We assume it must contain authentic Banksy artworks donated by owners of his work. However it is not in collaboration with Banksy and not endorsed by him.”

Azaz, Banksy nem tud az eseményről, semmi köze hozzá de feltételezi, hogy tartalmazni fog autentikus Banksy műveket, melyeket a tulajdonosai ajánlottak fel az eseményre. Erre volt már egyébként korábban is példa. Kisebb port kavart, amikor Moszkvában rendeztek egy kiállítást Banksy műveiből az ő beleegyezése nélkül, ám ez az esemény valóban meg lett tartva. 

Az iménti példa jól demonstrálja, hogy nem árt ellenőrizni azt, amit a közösségi oldalakon találunk!

Rengeteg a kamuoldal, kamuprofil, és kamuesemény. Bár mi nem vagyunk olyan derűlátóak mint Banksy csapata, és nem gondoljuk, hogy valóban meg lesz tartva a kiállítás felajánlott képekkel, az biztos, hogy ha mégis megrendezésre kerül az elsők között leszünk akik akkreditációt kérünk, és beszámolunk róla.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com, flickr.com, wikimedia

2017 Kidsnews | All rights reserved