WHO: minimális egészségi kockázatot jelentenek a műanyagszemcsék


kidsnews (127éves) - 2 éve

Úgy tűnik, csak “minimális egészségi kockázatot” jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék – állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése.

A témában elsőként folytatott vizsgálatában a WHO arra a következtetésre jutott:

a nagyobb szemcsék és a kisebbek legtöbbje felszívódás nélkül halad át az emberi szervezeten

– olvasható a BBC hírportálján.

Hozzátették azonban, hogy az eredmények “kevés információn” alapulnak, ezért szükség van átfogóbb vizsgálatokra. A WHO szakértői szerint nem jó, hogy az eddigi kutatások nem egységes sztenderdek alapján folytak, így azok során különböző szűrőket használtak a szakemberek a mikroszemcsék mennyiségének megállapítására.

“Lehet, hogy egyszerűen a szűrő méretén múlik, hogy egy vízminta literenként ezer, egy másik viszont egy műanyag mikroszemcsét tartalmaz”

– magyarázta Bruce Gordon, a WHO kutatója. Ennek ellenére kijelentette, hogy az eddigi kutatások az emberi egészség szempontjából “igen megnyugtatóak”.

A megfelelő szennyvíztisztítás, amely eltávolítja az ürüléket és a vegyi anyagokat, a mikroműanyagok 90 százalékát is kiszűri a WHO szerint. 

A szervezet ajánlása, melyet a jelentés után adott ki, ezért nem is tartalmazza, hogy az ivóvízben rendszeresen ellenőrizni kell a mikroműanyagok mennyiségét. Ehelyett a szolgáltatók és a szabályhozók vizsgálják “az ismert kockázatokat”.

“Kétmilliárdan isznak fekáliával szennyezett vizet, ami évente egymillió ember halálát okozza. Erre kell figyelni”

– hangsúlyozta Gordon. A WHO mindazonáltal súlyos gondnak tartja a műanyagszennyezést, ezért ahol csak lehet, a műanyagtermékek használatának csökkentését, valamint az újrahasznosítási programok tökéletesítését szorgalmazza. Arról, hogy mennyit fogyasztunk műanyagból már írtunk korábban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
Forrás:

MTI

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved