Zero waste: utazás


D.Barbara (20éves) - 2 éve

Bőröndök bepakolva, befóliázva, üdítők megvéve, szendvicsek becsomagolva, iratok ellenőrizve és indulhatunk is! – ugye neked is ismerős a helyzet?

Mi lenne ha a következő utazásod előtt így hangozna az ismerős mondat: tennél te is a környezetszennyezés ellen, hogy a gyerekeidnek, unokáidnak egy élhető bolygót hagyj magad után?

Egy utazás során sokkal több szemetet halmozunk fel, mint máskor egy egész hónap alatt!

Utazás előtt mindent becsomagolunk, majd a csomagolás természetesen a kukában végzi, ráadásul hajlamosak vagyunk mindenféle ajándékokat összevásárolni szeretteinknek, barátainknak, munkatársainknak, olyanokat is, amelyeket jobb esetben nem rögtön vágnak bele a kukába ahogy hazaérnek.

Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk a környezetünkért! Fontos az utazás módjának a kiválasztása. Igen, itt általában az elsődleges szempont a kényelem és az ár szokott lenni, de ezek mellett a környezetszennyezés vonatkozásában is vizsgálhatjuk a lehetőségeket.

2018-ban a magyarok 22,8 millió látogatást tettek külföldön. Az év során az egynapos utak száma 11, a többnaposoké 15%-kal bővült. Az egynapos kiutazások száma az I. negyedévben nőtt legjelentősebben, 17%-kal, ezek számottevő része üdülésekhez kapcsolódott – derül ki a Központi Statiszikai Hivatal által publikált adatokból.

Elrepülni New Yorkba és vissza, fejenként egy tonna szén-dioxiddal terheli a környezetet, és három négyzetméterrel csökkenti a sarkvidéki jégtakarót.

A legkörnyezetbarátabb utazási forma a vasút, a vonatok pedig kényelmesek, biztonságosak és viszonylag olcsók is. Belföldön diák kedvezményt is igénybe vehetünk utazásunk során, de a nemzetközi vonatjegyek árai sem feltétlenül drágábbak, mint például a fapados repülőjegyeké.

Ha a megfelelő közlekedési eszközt kiválasztottuk és lefoglaltuk a szállásunkat, akkor már csak a pakolás maradt hátra. Sokan kedvelik az apró kiszerelésű higiéniai termékeket, hiszen utazás során ezek rendkívül praktikusak. Ezekről nem is kell lemondani, csupán nem kell minden utazás előtt újakat venni, hanem meg kell tartani a kiürült flakonokat és utazás előtt újratölteni őket a nagy kiszerelésűekből.

A fogkefénket sem kell fóliával becsomagolni, szerezzünk be inkább egy zárható fogkefetartót, amelyben higiénikusan tárolhatjuk. A szendvicseink csomagolásakor is lemondhatunk a fóliáról, egyszerűen vegyünk vagy készítsünk magunk uzsonnazsákokat. Lehetőleg ne vegyünk kis műanyag flakonos üdítőket az útra, illetve minden alkalommal, amikor az utazásunk alatt megszomjazunk. Vigyük magunkkal kulacsunkat, s azt töltsük újra mindig!

Sokan aggódnak a bőröndben tárolt értékeik miatt, így például repülés előtt befóliáztatják csomagjukat, hogy mások ne férjenek hozzá. Ezt a procedurát is elkerülhetjük, ha olyan bőröndöt választunk, amely önnmagában is zárható.

Az utazásunk során, ha betérünk egy szuvenirboltba, nem muszáj minden aranyos csecsebecsét megvennünk. Próbáljunk olyan ajándékokat vásárolni, amelyek hasznosak. Ha például Görögországban járunk, akkor ne egy 55-ik műanyag kagylót vegyünk ajándékba, hanem inkább a helyi termelőnél vásároljunk olívabogyót.

Kellemes pihenést és további szép nyarat!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

G7

Képek: tooapic, monfocus, Jan Vašek/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved