49/49 – Az élő történelem


Tigirl (16éves) - 2 éve

Ha szeretnéd beleásni magad Magyarország nem túl fényes közelmúltjába, illetve a romantikátlan hazai vintage kedvelői közé tartozol, akkor a 49/49 tökéletes olvasmány lesz számodra. Én nem egészen azt kaptam, amit vártam, úgyhogy most megosztom Veletek a tapasztalataimat.

Őszintén szólva nem igazán gondoltam át a könyvválasztásomat, csak szimplán ráböktem erre, hogy “miért is ne?”. Miután kiolvastam a Csemegepultos naplóját, valami igazi irodalmi alkotásra vágytam, így ilyesfajta elvárásokkal kezdtem bele a regénybe.

Történetünk Márkról és Ilonáról szól, akik a Kádár-korszakban voltak fiatalok Porlódon. Viharos szerelem alakult ki köztük egészen a kamasz éveik végéig, azonban miután kirepültek a fészekből, az élet  elsodorta őket egymástól. Márk megházasodott, míg Ilona idegenben próbált szerencsét. Sok évvel később viszont   amikorra már mindketten megöregedtek – újrakezdik a kapcsolatot, ezúttal már sok élettapasztalattal, sebbel és élménnyel a hátuk mögött. 

A montázsunk illusztráció / forrás: fortepan.hu

A fenti kritériumoknak abszolút eleget tett ez a könyv, mert valóban egy igényes műről van szó, amit öröm olvasni. Az már más kérdés, hogy kinek öröm olvasni. Annak ellenére, hogy tanultunk a szocializmusról, számomra nehéz átérezni azt a hangulatot, ami abban a korszakban uralkodott, hiszen nem éltem benne.

Ez a könyv segít jobban megismerni szüleink gyermekkorának korszakát, viszont ha nem hallgattunk előtte elég Hofit, akkor nem értjük a poénokat.

Ez elvesz az élvezetből, amit tudna nyújtani ez a mű. Ezen kívül nem kifejezetten akció-regény – ami persze nem rossz, csak ha nem ehhez vagyunk hozzászokva, akkor kicsit szenvedős lesz az olvasás, annak meg nincs értelme. A 49/49 ennek ellenére nagyon jó könyv és ajánlom olyanoknak, akik szeretik ezt a műfajt, ha pedig idősebb leszek újra fogom olvasni, és valószínűleg jobban fogom élvezni.

No, de néhány szó a mű érdekességeiről. Különleges, kreatív szerkezete van: felváltva, két idősíkon játszódnak a történetek – a jelenben és a szocializmusban –, illetve kisebb novellákból tevődik össze a regény úgy, hogy az egymást követő, egy idősíkban lévő történetek sincsenek mindig közvetlen kapcsolatban. Stílusa egyszerű, mégis művészi, és nagyon sokat tud segíteni az unalmas törileckék megértésében és megtanulásában.

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.


Támogatott tartalom

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved