5 dolog, amit nem tudtál Szent-Györgyi Albertről


kidsnews (127éves) - 2 éve

Szent-Györgyi Albert mind a mai napig az egyetlen olyan magyar tudós, aki a hazai kutatásaiért kapott természettudományos Nobel-díjat. Az 1893. szeptember 16-án született szakember a C-vitamin felfedezésével világhírnevet szerzett Magyarországnak, és a már említett orvosi és élettani Nobel-díj mellett tudományos munkásságát Corvin-koszorúval, Kossuth-díjjal is elismerték. 93 éven át kutatta az élet titkát és kereste a rák ellenszerét.

Tekintettel születésének évfordulójára most itt van 5 dolog, amit talán nem tudtál róla:

1., Szent-Györgyi Albert 1914 nyarán éppen a diákok számára előírt három hónapos katonai szolgálatát töltötte, amikor kitört az első világháború. Két év után, a lövészárokharc borzalmai miatt elege lett a háborúból, ezért saját fegyverével lőtte karon magát. Lábadozása alatt folytatta egyetemi tanulmányait, így 1917-ben gyorsított képzéssel kapta meg orvosi diplomáját.

2., A II. világháború idején Isztambulba utazott egy konferenciára és ha már ott volt titkos tárgyalásokba kezdett a britekkel Magyarország háborúból való kilépéséről. A Kállay Miklós miniszterelnök jóváhagyásával végrehajtott akciója hamar napvilágot látott, így Adolf Hitler személyesen adott parancsot az elfogatására. Ezután egy ideig bujkálni kényszerült, majd a svéd nagykövetségen talált menedékre.

3., A vitalítás szobra volt. Imádott sportolni, autózni és motorozni. Szörfözni konkrétan 70 évesen (!) tanult meg.

4., Rajongtak érte a nők. Négyszer nősült, a harmadik és a negyedik felesége pedig több mint 50 évvel volt fiatalabb nála.

5., A késöbb C-vitaminként befutott ismeretlen anyagnak elsőként a “nemtudomcukor” nevet adta, amit a cikkének helyet biztosító tudományos lap szerkesztője nem talált megfelelőnek, így a hexuronsav elnevezést javasolta. Késöbb 1932. március 18-án, a Budapesti Királyi Orvosegyesület ülésén tartott előadásában Szent-Györgyi Albert bejelentette: a hexuronsav és a C-vitamin egy és ugyanaz az anyag.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hu.wikipedia.org, szent-gyorgyi-albert.hu

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved