A kortárs irodalom széles égboltján pulzáló csillag – Garay Zsuzsa interjú


Safagi (20éves) - 2 éve

Az eddig tíz könyvet megjelentető Garay Zsuzsanna írónővel volt szerencsém beszélgetni nemrégiben. Főként gyermekmeséiről, illetve felnőtteknek szóló regényeiről híres, de versei és verseskötetei is jelentek ár meg, annak ellenére, hogy nem tartja magát költőnek. A kortárs irodalom széles égboltján pulzáló egyik csillag, aki a való életben csendes és szerény, regényeiben azonban kinyílik és a társadalom valódi problémáit tárja fel.

kidsnews.hu: Nagyon fiatalon kezdted el bontogatni az írás terén a szárnyaidat. Ez minek, kinek volt köszönhető?

Garay Zsuzsa: Ez egy folyamat volt. A húgommal laktam egy szobában és neki kezdtem el meséket, történeteket mondani. Olyan barátaim voltak, akikkel nagyon jól tudtunk közösen játszani.

Leginkább én voltam az, aki kitalálta a sztorit, hogy mit játsszunk el.

Mindig az éppen aktuálisan olvasott könyveim adtak alapot, később a saját fantáziám. Egy kis könyvecském is volt már alsóban, amibe a saját történeteimet írtam.

Korán is jelent meg az első könyved. Ez hogyan zajlott?

Nagyon hamar meg tudtam mutatni a műveimet, mert rendkívül segítőkész tanáraim voltak.  Viszont maga a kiadatás hosszú folyamatnak bizonyult. Nem volt olyan kapcsolatom, aki be tudott volna juttatni egy ismertebb kiadóhoz. Így maradtam annál a hagyományos módszernél, hogy beküldözgettem a különféle kiadóknak a kézirataimat.

Nagyon sok helyről választ sem kaptam, vagy éppen elutasítottak. Végül amikor egy kiadó válaszolt, nagyon megörültem és ki is adtuk a könyvet. Sajnos, ha az embernek nincsen egy ismertebb kiadónál kapcsolata, akkor nehéz dolga van. Feladni ettől függetlenül nem szabad, hiszen egyszer nekem is válaszoltak, onnan meg minden megy a maga útján.

Eredetileg tanári diplomád van, hogyan kötöttél ki ott, hogy most főállású író vagy?

Sokáig tanítottam általános iskolában és közben családanya is lettem. Az írásra csak este jutott már időm, de persze ez egy idő után fárasztóvá, majd tarthatatlanná vált. Szerettem tanítani, de az írás mellett döntöttem, hogy ennek szenteljem a teljes időmet. Viszont nem kizárt, hogy egyszer még visszamenjek tanítani.

Melyik műved az, ami a kedvenc, amire a legbüszkébb vagy?

A Függőség című regényemet tudnám megnevezni. Annyira aktuális téma volt a megjelenésekor,  sőt még a mai napig is az, hogy emiatt a legsikeresebb. Erre kaptam a legtöbb visszajelzést, könyvbemutatót is rendeztem ennek a könyvnek apropóján.

Ki az, akinek a véleményére igazán adsz?

A családoméra. A kézirataimat először vagy a férjem, vagy a húgom olvasta el legelőször, a gyerekeim pedig ugyanúgy támogatnak és olvassák a könyveimet. Jólesnek az olvasóim által kapott visszajelzések is.

Emellett az igazság az, hogy hiányolom az igazi kritikusok tollából való véleményt.

Ért már megtiszteltetés, pont a Függőség c. könyvem kapcsán, amiről jelent meg kritika, de sajnos ez a műfaj kihalóban van.

Nagyon változatos, ahogy te írsz, műfajilag is, de főleg a témáid szempontjából. Két nagy véglet az, amit nálad olvashat az ember: a történeteid a felnőtteknek és a gyermekkönyveid. Hogyan fér meg a kettő egymás mellett?

Mindkettő közel áll a szívemhez, más-más okból. A fiatalságnak, felnőtteknek íródó könyveimben ki tudom írni magamból a saját magam által szemlélt világot, és a saját benyomásaimat. Viszont a gyerekeknek szóló mesekönyvekben újra a tanítás és a gyerekek közelében érzem magam. Sokszor hívnak bemutató órákra iskolákban, ahol nagyon-nagyon jó érzés újra a sok gyerkőc közt lenni.

Leghíresebb versed a Szerelem című vers, ami megjelent a 7-8. osztályos szöveggyűjteményben is. Akkor hova is húz a szíved? Versek vagy próza?

Ez egy nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra. Mégis magamat inkább prózaírónak tartom, mintsem költőnek. A verseim könnyebben jelentek meg különböző platformokon, hiszen rövidebb terjedelműek, mint egy regény. A „költői korszakomat” kitérésnek nevezném, igazán a prózaírásban találtam meg önmagamat.

Az emberek legtöbbje ma már online „él”, ott is olvasnak nagyon sokan. A te könyvjeid legtöbbje is elérhető már e-könyv formájában. Szerinted ezáltal könnyebb elérni az olvasóidat?

Ez egy nehéz kérdés. Meg kell mondjam, én nagyon hagyományos vagyok, szeretek könyvtárba járni, ott leülni és olvasni. Tőlem távol áll ez az internetes világ, de valóban, ez is egy új módja, hogy elérjem az olvasóimat. Szeretek a Facebook oldalamon játékokat hirdetni, ahol a könyveimet lehet megnyerni, illetve szeretem a könyveimet felajánlani. Viszont én jobb szeretem, ha személyesen van lehetőségem arra, hogy a könyveimről beszéljek és az olvasóimmal találkozhassak.

Mi az, ami inspirál téged?

Erre a kérdésre nem tudtam még sohasem válaszolni. Ilyenkor mindig felötlik bennem, hogy van-e igazán ihlet?

Én azt nevezem ihletnek, amikor bennem egy gondolatcsíra elindul, és valahogy a saját maga útján indul el.

Ha egy téma igazán megtetszik, akkor az első 30-40 oldal írása csak úgy lepereg, aztán jön a neheze: az egész történet megszerkesztése.

Magadat megjeleníted szereplőid képében? Mi alapján formálod a karaktereidet?

Valamilyen szinten minden könyvemben benne vagyok. Főleg érzelmileg kötődöm a könyveimhez, de biztosan megjelenek valamennyire azegyes karakterekben. Van   olyan regényem, ahol a főszereplőmet az egyik közeli ismerősömről mintáztam, illetve az ő története isnspirált.

Mennyire éled bele magad az alkotásaidba? Utána kutatsz annak, amiről írsz?

Szeretek mindig megkérdezni olyanokat, akik valóban jártasak a különféle témákban. Kérdeztem már meg a biológia tanárnőmet is, amikor egy tölgyfáról írtam történetet. Egyébként beleélem magam, például a Gyöngyös mesék íródása alatt részt vettem néhány gyöngyfűző órán, hogy kipróbáljam miről is írok. 😊

Ha választhatnál egy személyt, akivel lehetőséged lenne beszélni, ki lenne az?

Szabó Magda! Ő az, akit én már gyerekként is olvastam. Minden regényét, novelláját, tanulmányát forgattam a kezemben. Miatta alakult ki bennem az, hogy egyszer belőlem is író válhat. Az, ahogy ő írt, nekem azzal példaképpé vált.

Van valamiféle küldetésed az írásaiddal?

Mindegyik írásomnak volt és van célja. Abban hiszek, hogy minden korosztálynak meg kell fogalmaznia az éppen aktuális kor problémáját. Minden regényem vagy ilyen téma körül forog, vagy olyan eseményen alapul, amit a környezetemben tapasztaltam.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved