Az atomfegyver nem jó a hurrikánok ellen


kidsnews (127éves) - 2 éve

Az elmúlt napokban többször, és állítólag még a legmagasabb fórumokon is felmerült: egy jól irányzott atomfegyverrel kellene felszámolni az Egyesült Államokat fenyegető hurrikánokat.

Azt persze nem tudni, hogy honnan jött ez a minden tudományos alapot nélkülöző megoldás, de azt azért valahol sejteni lehet, hogy nem olyanok fejéből pattant ki, akik egy kicsit is járatosak lennének az atomfegyverek, vagy legalább a nukleáris láncreakciók témakörében. A felvetés még a NOAA Hurrikánkutatási Részlegének honlapján is feltűnt a gyakori kérdések között, így egy rövid ismertetővel voltak kénytelenek előrukkolni a témában. Kiderült:

Egy atomrobbanás bármennyire is erősnek tűnik, érdemben nem lenne képes befolyásolni egy ilyen vihart, cserébe viszont a hatalmas széllel eljutna mindenhova a nukleáris láncreakciót követően hátramaradt radioaktív szennyeződés.

Ezért alakulnak ki a hurrikánok: Nyár végére az óceán vizének átlaghőmérséklete eléri a 26 fokot az Atlanti-óceán térségében. A felmelegedett és párolgó víz elindul felfelé, majd, amikor a nyomáscsökkenés miatt eléri a harmatpontot, akkor felhővé válik. Ez a halmazállapotváltozás hő felszabadulásával jár, amely miatt még magasabb rétegekbe emelkedik a levegő, majd a felszín közelében a helyére érkező örvénylő légtömeg miatt alakul ki a hurrikán.

Egy kifejlett hurrikán annyi energiát termel mintha 20 percenként felrobbanna benne egy 10 megatonnás atomfegyver, és

ahhoz, hogy egy 5-ös kategóriájú hurrikánt visszafogjunk legalább 2-esre, nagyságrendileg 500 millió tonna levegőt kellene a folyamatosan haladó, örvénylő szélvihar kellős közepébe, azaz a szemébe juttatni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

aoml.noaa.gov

kiemelt képünk illusztráció

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved