Az U21 lenne a magyar foci jövője?


Naan (17éves) - 2 éve

A Gera Zoltán irányította magyar U21-es válogatott 3-0-ra kikapott Norvégiától kedd este a Pancho Arénában. A focihoz kevésbé értők is meg tudnák állapítani az eredményről, hogy nem túl fényes, és valószínűleg nem ezt várták a játékosok sem. Számomra mégsem a kapott gólok száma az ami elrettentő…

A felnőtt válogatott hétfőn 2-1-es vereséget szenvedett hazai pályán Szlovákiától a 2020-as EB selejtezőn, az előtte játszott felkészülési meccsen pedig Montenegró legjobbjai gyűrték le Marco Rossi gárdáját. Joggal mondhatjuk, hogy a jelenlegi felnőtt csapat nem a legjobb formáját mutatja, noha az elmúlt időszakban akadt egy-két szép eredmény is, mint például a Horvátország ellen elért 2-1-es győzelem.

Szóval, ha a magyar szurkolók egy sikeresebb jövő elé szeretnének nézni, akkor bízniuk kell a fiatalokban és az utánpótlás nevelésben, hogy mire a jelenlegi 18-21 éves fiatalok felnőnek, felfejlődjenek az európai foci legjobbjaihoz.

Sajnos a kedden mutatott játék alapján van okunk az aggodalomra. Az U21-es norvég válogatott, simán lefocizta a magyar fiatalokat, akik helyzetekig is nehezen jutottak el, a második félidőre pedig olyan érzésem volt mintha megunták volna a játékot. A mérkőzés alatt hallottam a nézőtérről egy szurkolót bekiabálni:

„A címeres mezt viselitek, kezdjetek már el végre úgy focizni!”

Nem az a gondom, hogy a norvég utánpótlás foci előrébb tart, mint a magyar, az viszont már problémám, hogy a játékosok nem küzdenek teljes odaadással a válogatottban, pedig illene. Igaz ez „csak” egy felkészülési meccs volt, de szerintem egy egész országot képviselnek és fontos a címeres mezhez tartozó játékszeretet is.

Érdekes tény az is, hogy az U21-es válogatott keretének szinte egy tagja sem meghatározó játékos a magyar bajnokságban, amely játék alapján felveti a klasszikus mi volt előbb tyúk vagy a tojás kérdést.

Egyrészről az NB1-es klubok egyáltalán nem biztosítanak lehetőséget a fiatal játékosoknak, pedig véleményem szerint, ha szeretnénk a jövő válogatottjára alapozni, akkor fontos, hogy a fiatalok megkapják a lehetőségeket a klubcsapataikban hétről hétre, és nem csak a drágán vásárolt, 30-on felüli légiósok játszanak a bajnokikon.

Természetesen nincs teljesen elveszve a magyar futball jövője, elég csak megemlítenünk  például az U17-es válogatottat, amely októberben a világbajnokságon mutathatja meg tehetségét a világnak, de ennek ellenére mégis félő, hogy ha az idősebb ifi korosztály lelkesedés nélkül folytatja, akkor meglehetősen problémás időszak következik majd bő 5 év múlva a magyar labdarúgó válogatott életében. Addigra ugyanis a jelenlegi nagy nevek, mint például Dzsudzsák Balázs, vagy Kádár Tamás már minden bizonnyal visszavonultak, Szoboszlai Dominik pedig nem képes egyedül megváltani a világot…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kép: MLSZ

2017 Kidsnews | All rights reserved