Lehet király a tesióra? -Európai Diáksport Napja 2019


Naan & Kovács Barna (15 & 18éves) - 2 éve

Ha egy beszélgetés során előkerül a „Minek ennyi tesióra?” című kérdés, gyakran hangzik el, hogy teljesen fölösleges, és elveszi az időt mástól.

Még Bödőcs Tibor, a népszerű humorista előadásában is előkerült a kérdés, amikor azon viccelődött: az állásinterjúkon majd kislabdát kell hajigálni, utána pedig tigrisbukfenccel megkeresni. Ezeket látszólag tényleg fölösleges megtanulni, de vajon a tesióra tényleg erről kell szóljon? 

Vajda Zsuzsanna, a 2019-es Európai Diáksport Napja nevű esemény egyik szakmai felelőse szerint nem.

„Talán az a legfontosabb szempont, hogy élvezzék a sportot, kialakuljon a mozgás szeretete, és mindenki találja meg azt a sportágat, azt a mozgásformát, ami számára elfogadható, és amit a későbbiekben is majd szívesen végez.”  

Ok, de mi is az az Európai Diáksport Napja?

Egy program, amely a Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére indult el 13 éve, 2015 óta pedig egyre több országban kerül megrendezésre. Tavaly megdőlt a rekord: Magyarországon 1200 iskolában 400 ezer gyerek mozgott szervezetten, nemzetközi szinten pedig 29 országban 2,5 millió diák részvételével zajlott az esemény.

A program lényege, hogy megmutassák: sportolni jó, és tesi órát tartani is lehet jól, csak megfelelő feladatok kellenek hozzá.

A diákok különböző állomásokon próbálhatták ki magukat, és bár csapatokat alkottak és úgy mentek állomásról állomásra, nem volt verseny, hiszen a részvétel a fontos. Elsőre is úgy tűnt nekünk, hogy a diákok élvezik, de azért megkérdeztük őket erről, és természetesen a tesi órákról is. 

Szabó Nikolett első benyomása rögtön az volt, mikor először meséltek neki Európai Diáksport Napjáról, hogy itt kell lennie a rendezvényen, noha az is motiválta, hogy péntek délelőtt nem az iskolapadban kell ülnie, hanem a szabadban sportolhat.

“A tesiórákat nem kedvelem tulságosan a kötöttségük miatt, de itt a feladatokat és a sorversenyeket nagyon élveztem, kedvencem a fogócska volt.”

Kaiser Balázs Európa-bajnok vívó kadett korosztályban, ezért a heti 6 edzése mellett a tesiórák nem adnak sok pluszt neki, de amint meghallotta az Európai Diáksport Napján való részvétel lehetőségét, azonnal jelentkezett.

“Nagyon hasznos a sportolási lehetőség az iskolákban azoknak, akik nem mozognak rendszeresen, ezért mindenképpen jó ötletnek tartom a testedzés népszerűsítését.”

A sporteseményen jelen volt Fodor Rajmund kétszeres olimpiai-, egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó is. Elmondta, hogy 8 éves kora óta ez élete része a sport, és nagyon rosszul telik a napja, ha nélkülöznie kell. Egyszerűen így érzi jól magát a bőrében, és ugyan ez elmondható a családjáról is, hiszen a felesége és a gyermekeik is beiktatják az életükbe a sportot. Lánya a junior ritmikus gimnasztika válogatott tagja, fia pedig úszik és vízilabdázik.

Fodor Rajmund 8 éves kora óta ez élete része a sport, és nagyon rosszul telik a napja, ha nélkülöznie kell a testmozgást.

Leszögezhetjük tehát, hogy bár a kezdeményezés még eléggé gyerekcipőben jár, de az Európai Diáksport Napjának alapkoncepciója nagyon király.

Noha az általános iskolások folyton pörögnek és mindig kordában kell őket tartani, a középiskolások már annál inaktívabbak. Pedig nagyon fontos, hogy a fiatalok megtalálják a nekik tetsző mozgásformát, amiben a változatosabb és izgalmasabb testnevelésórák sokat segítenének.

Az Európai Diáksport Napján sok volt a kreatív és szórakoztató feladat.

A kötélmászás és a kislabdahajítás biztosan nem fogja meghozni az ifjabb korosztály kedvét a sportoláshoz. Ezért is fontos, hogy a tesitanárok is fejlődjenek, és bevezessék az Európai Diáksport Napján látott kreatív és szórakoztató feladatokat.

Ha minden iskolához eljutnak ezek a módszerek, akkor remélhetőleg a jövőben több diák kedveli meg a testnevelésórákat, és nem csak duzzogva unatkoznak a teremben 45 percen keresztül.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved