FLEX: így tanulhatsz egy évet ingyen az USA-ban


Papp Júlia (16éves) - 2 éve

A Future Leaders Exchange (FLEX) program az amerikai kormány által biztosított teljeskörű ösztöndíj, amellyel a diákok egy középiskolai tanévet tölthetnek az Amerikai Egyesült Államokban.

A FLEX program egy kulturális csereprogram, amely során az ösztöndíjasok önkéntes fogadócsaládoknál élnek, megismerkednek az amerikai kultúrával, a szokásokkal, a családi, az iskolai és a közösségi élettel, valamint az amerikai értékekkel. Mindeközben saját országuk nagyköveteként számos lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák hazájukat.

A program már lassan három évtizede létezik, azonban a magyarországi diákok számára 2018-ban nyílt meg először ez a lehetőség.

A FLEX program magyarországi vezetőjét, az Amerikai Tanács magyarországi képviselőjét, Garai Enikőt kérdeztük az ösztöndíjjal kapcsolatban.

A FLEX honlapján és Facebook oldalán ugyan meg lehet találni az alap infókat, de minket gyakorlatilag minden apró részlet érdekelt. Enikő ezután össze is kötött bennünket két, már korábban végzett FLEXerrel, akik meséltek nekünk a külföldi tapasztalataikról. Ezeket az interjúkat a következő cikkben olvashatjátok majd, de most kezdjük az elején.

Kik jelentkezhetnek a programba?

A 2021-2022-es tanévre október 15-ig lehet jelentkezni. Olyan 9. és 10. évfolyamosok jelentkezését várjuk, akik 2003. július 15. és 2006. július 15. között születtek, jó angol tudással rendelkeznek és legalább 4-es átlaggal rendelkező tanulók. Természetesen fogyatékkal élők is jelentkezhetnek a FLEX-re. Nekik némileg tágabban vannak megfogalmazva a kritériumok, és minden évben képviseltetik magukat Amerikában.

Eddig hány diák vett részt a FLEX Programokon?

Átlagban 900-1,000 diák tanul az USA-ban a FLEX programmal, akik 21 országból utaznak ki. Magyarországról az első évben 10, majd 14 diák nyerte el az ösztöndíjat.

Milyen nemzetek vesznek részt a programban Magyarországon kívül?

Az alábbi országokból lehet a FLEX programra pályázni: Azerbajdzsán, Csehország, Észtország, Grúzia, Görögország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Örményország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Ukrajna.

Melyik városba lehet utazni? Az, hogy a jelentkező hova kerül, azt ki dönti el? Vagyis lehet-e preferált várost, helyszínt választani?

A FLEX programba nemcsak a diákok, hanem az önkéntes családok is pályáznak. Egy rendkívül komplex kritériumrendszernek kell megfelelniük, hogy ún. FLEX családok lehessenek.

Célunk az, hogy habitusban, érdeklődési körben hasonló embereket hozzunk össze, tehát a diáknak a lehető legmegfelelőbb családot találjuk meg.

Ez az elsődleges prioritásunk és másodlagos a földrajzi helyszín. A diák az USA bármely államába kerülhet. Jellemzően nagyobb városok agglomerációs településein élnek a FLEX-diákok és ott is járnak középiskolába. De vannak ettől eltérések, minden cseretapasztalat sajátos.

Milyen családoknál lehet lakni? Hogyan választódnak ki a befogadó családok?

Az amerikai családok változatosak, ahogyan az ország is változatos. Jellemzően gyerekes családok jelentkeznek, de vannak olyanok is, akiknek már kirepültek a gyerekeik a családi fészekből vagy gyermektelenek. Ezekben a családokban egy dolog azonban közös, hogy örömmel fogadnak be egy európai vagy eurázsiai diákot az otthonukba – és a szívükbe is. Ahogyan említettem, a fogadó családok komoly szűrőkön mennek keresztül, valamint a körülményeiket is elemzik, meglátogatják őket az amerikai kollégák, elbeszélgetnek velük, ajánlásokat kell beszerezniük.

Milyen szintű angol tudás szükséges a jelentkezéshez? Angol a jelentkezési nyelv?

A pályázatot angol nyelven kell kitölteni. Kommunikatív, használható nyelvtudásra van szükség, mely megfelelő szinten van ahhoz is, hogy a pályázó jól ki tudja fejezni magát a megírandó fogalmazásokban és az egyéb feladatok során szóban és írásban.

Hogy folyik a jelentkezés, mi a határidő a 2021-as tanévre, miket vesznek leginkább figyelembe a kiválasztásnál? Mennyire számítanak a bizonyítvány jegyei?

A jelentkezési határidő október 15. Az első körben adatokat kell megadni és fogalmazásokat írni. Ezek a fogalmazások általában a kommunikációs és problémamegoldó készségekre kérdeznek rá.

Aki bejut a második körbe, ott már személyesen meg kell jelenni, lesz felügyelt körülmények között fogalmazás írás, angol nyelvi teszt, személyes elbeszélgetés, csoportmunka és egy 20 oldalas pályázati űrlap. Az első körben a fogalmazások a legfontosabbak, az különböztet meg két hasonló pályázót egymástól. A második körben az összes szempontot és az összes anyagot figyelembe vesszük, ami a diákról rendelkezésre áll és az alapján születik meg a döntés. Mindkét fordulót egy független washingtoni bizottság bírálja el, a döntések nem Magyarországon születnek. Az iskolai eredmények is fontos részét képezik a pályázatnak.

Évet kell-e halasztani idehaza a kint tanuló diákoknak hazaérkezés után, vagy elfogadott tanévnek van bejegyezve?

Az, hogy valaki évet halaszt vagy különbözeti vizsgával folytatja itthon a tanulást, a diákra és a szüleire van bízva. Erre nincs központi utasítás, mindenkinek meg kell találnia az iskolaigazgatóval, osztályfőnökkel együtt a legoptimálisabb megoldást.

Egy iskolában fogsz a programban szintén résztvevő magyarokkal tanulni?

Nagyon kicsi az esélye, hogy két magyar egy iskolába kerüljön. A jelenleg az USA-ban tanuló első magyarországi FLEX generáció tagjai mind más és más államokban élnek, messze egymástól. Célunk a kulturális csere, az pedig úgy tud a legjobban megvalósulni, ha a diák a helyiekkel érintkezik elsősorban, angolul beszél és a helyi segítő hálójára támaszkodik.

Utazásnál van kísérője a diákoknak?

Tavaly az első magyarországi FLEX-csoportnak nagyon illusztris kísérője volt, Donald Kursch, amerikai külügyi diplomata, aki a rendszerváltást követő években a budapesti USA Nagykövetségen teljesített külszolgálatot, a Nagykövetség helyettes misszióvezetője is volt. Ő most nyugdíjas önkéntesünkként kifejezetten azt kérte, hogy ő kísérhesse el az első csoportunkat Budapestről Amerikába. Egyéb esetekben egy amerikai önkéntesünk vagy akár én magam fogom a következő években a csoportokat elkísérni.

Van itthon felkészítő program? Esetleg tájékoztató estek, amiket az érdeklődő szülőknek rendeznek?

A jelentkezési időszakban online tájékoztató előadásokat fogunk tartani, valamint Instagram LIVE bejelentkezéseket, ahol a pályázók és a szülők is feltehetik a kérdéseiket.

Ezekről a Facebook oldalunkon lehet tájékozódni. Ugyanakkor ez a program maguknak a diákoknak szól.

Nekik kell pályázniuk és végső soron arról dönteniük, hogy részt akarnak-e venni ebben a programban. Az ösztöndíj nyerteseinek egy többnapos felkészítő tréninget tartunk körülbelül egy hónappal a kiutazás előtt, ahol egy elég intenzív program során az amerikai élet minden aspektusára felkészítjük őket.

A befogadó iskolával, illetve az egészségügyi biztosítással kapcsolatban is felmerülhetnek kérdések, mi az, amit a FLEX program ezekből magára vállal és mi az, amit nem?

A FLEX program egy teljeskörű ösztöndíj. A diákok anyagi háttértől függetlenül jelentkezhetnek rá, ugyanis a szülőktől minimális hozzájárulást kíván (pl. az útlevél kiváltásának költsége, elutazás az itthoni második forduló helyszínére és egyéb kisebb vagy pedig elkerülhető költségek).

Egy év nagyon hosszú idő, ezalatt lehet-e hazautazni? Esetleg a szülők tudnak látogatni? Milyen tapasztalatok vannak ezzel kapcsolatban? Mi van például, ha úgy érzi valaki, hogy nem tudja végigcsinálni az évet?

A tanév során nem lehet hazautazni, mivel az megtörné a beilleszkedési folyamatot és csökkentené a kulturális cseréből fakadó pozitív hatásokat mind a diákra mind a befogadó családra nézve. Ugyanezen okból nem javasolt a szülőknek, hogy kilátogassanak. A diákokat és a szülőket is tájékoztatjuk a kulturális adaptálódás fázisaival, melyen mindenki keresztülmegy, aki elköltözik a saját környezetéből. Ennek ismerete és a mellé kapott praktikus tanácsok segítenek abban, hogy valaki ki tudja hozni a maximumot ebből az egyedülálló lehetőségből.

A program 27 éve során természetesen előfordult már, hogy valaki nem tudta végig csinálni az egy évet. Ebben az esetben, ha a támogatás semmilyen formája nem segít, akkor a diák hazautazik és a programból kizárásra kerül. Nekem és munkatársaimnak az a célunk, hogy a diákokat mindenben támogassuk és segítsük abban, hogy az USA-ban kiaknázzák a lehetőségeiket, jól érezzék magukat, jól teljesítsenek a középiskolában, sok barátra és jó emberi kapcsolatra tegyenek szert, egy életre szóló élményt szerezzenek. Ez jelenti számunkra a sikeres évet.

Következő cikkünkben két egykori FLEXer osztja meg tapasztalatait az amerikai életről, változásról, beilleszkedésről és a személyes élményekről!

Cikkünket a Flex Hungary és az American Councils for International Education támogatta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kiemelt és zárókép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved