FridaysForFuture – te például, hogy állsz a Föld megmentésével?


Papp Júlia (16éves) - 2 éve

Péntek óta tart a klímahét néven futó program, ahol a FridaysForFuture és a ExR mozgalmak igyekeznek felhívni mindenki figyelmét a tudatos mára egy élhető jövő érdekében. Ennek a hét napnak a tetőzése lesz a 27-ei III. Globális Klímasztrájk, ahol az előrejelzések szerint  ismét többezer fiatal fog tüntetni majd a Clark Ádám tértől egészen a Kossuth térig vonulva. 

A FridaysForFuture Greta Thunberg 16 éves svéd lánytól indult, aki mára annyira híres lett, hogy be sem kell már mutatom. Most pénteken a svéd aktivista hatására több millió diák fog Európa-szerte tüntetni egy fenntartható jövőért. Az eseményeket diákok szervezik, de már olyan nemzetközi vállalatok dolgozói is csatlakoztak mint a Google, a Microsoft és az Amazon, és a Facebook. 

Gréta Thunberg tájékoztatása szerint (aki egy vitorlással szelte át az óceánt, hogy felszólaljon az ENSZ-ben) 4638 rendezvény összesen 139 országban kerül megrendezésre, a tüntetők célja pedig továbbra is az, hogy felhívják a figyelmet a globális felmelegedés veszélyeire. Persze ahogy már mi is beszámoltunk róla: a klímaváltozás volt a témája a New Yorkban megrendezett hétfői ENSZ Klímacsúcsnak is, ahol valóban úgy tűnt, hogy a világ vezetői meghallották a fiatalság hangját.

Ezzel kapcsolatban viszont lenne valami, amire fel szeretném hívni mindenki figyelmét: a fiatalok jövőjükért tüntetnek, ez tény és való, ugyanis nem azokon fog majd csattanni a végső pofon, akik hagyták tönkretenni a Földünket, hanem rajtunk, akik majd gyereket szeretnének szülni egy szép és kiegyensúlyozott világba. 

Valóban a jövőnk a tét, de ez nem ott dől el, hogy Te egyénként milyen transzparenssel vonulgatsz mantrákat skandálva a Parlament előtt.

A jövőnk, a közös jövőnk, a gyerekeink jövője nem egy három-négyezres tüntetésen változik meg a szavak szintjén, hanem akkor, amikor hazamész és elkezdesz ezért a közös célért a tettek szintjén is változtatni. Amíg csak beszélünk arról, hogy “nincs jövőnk”, vagy “haldoklik a Föld” esetleg “szar ez a világ”, addig az égegyadta világon semmi sem fog változni. Nem lesz világmegváltás, amíg csak a szájalás megy! Háromezer ember transzparensekkel mit sem ér, de ha ez a háromezer ember szemetet szed vagy fákat ültet “megmozdulás” néven, annak bizony kiemelkedő hordereje van, mert valami olyasmi történik, amit előtte még egyik generáció sem volt képes, így tömegesen összehozni.

Ezen túl pedig nem mindegy, hogy hogyan folytatod az életed. Ha a mindennapjaidban Te sem tudsz apró változásokat bevezetni -gondolok itt az étel, víz és energia pazarlásra, vagy arra, hogy a suliba reggel a 400 gyerek 400 autóval érkezik- akkor nagy a baj és ezt az egész héten festegetett transzparensed sem oldja meg.

Ha teheted használd a lábaid, a bringád vagy a közösségi közlekedést, ne vegyél hetente egy új rucit, és figyelj oda arra mit eszel, mert ezek lehet jobban alakítják a bolygó jövőjét mit hinnéd. Ha pedig ezt te sem teszed meg, hogy várhatod egy egész országtól vagy a többi közel 8 milliárd embertől, hogy gyökeresen életmódot változtasson? 

Kezdd magaddal! Tegyél meg mindent Te egyénileg és ösztökéld társaidat ugyanerre, mutasd meg nekik, hogy mennyire megéri most tudatosan élni egy kiegyensúlyozott, közös jövő érdekében.

A pénteki klímasztrájkon pedig ha ott vagy, reggel vegyél magadhoz egy egyszerű papírzacskót, útközben szedd bele a gyönyörű városainkat csúfító szemeteket, hogy lássa a világ nem viccelsz!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: Ria Sopala, Colin Behrens /pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved