Gota Fría: az elmúlt száz év legnagyobb esőzése Spanyolország délkeleti részén


kidsnews (127éves) - 2 éve

A heves esőzések miatt kialakult, soha nem látott mértékű árvizek sújtják Spanyolország délkeleti részét. A Gota Fríaként nevezett ítéletidő még a múlt héten kezdődött és leginkább a valenciai és murciai autonóm közösségekben – így például a normál körülmények között szinte egész évben napsütést és télen is kellemes meleget igérő Costa Calidán- okozva rendkívüli helyzetet.

Gota Fría: egy évente visszatérő meteorológiai jelenség, amely megjelenése jellemzően egybeesik az ősz és a tavasz kezdetével a Földközi-tenger nyugati részén. Különösen Spanyolországban és ott is a keleti part mentén, illetve a Baleár-szigetek térségében tapasztalható. A szélsőséges jelenség heves viharokat és jelentős mennyiségő esőt produkál. A hozzá kapcsolódó eddigi legjelentősebb esemény az volt, amikor 1982-ben összeomlott a valenciai Tous-gát és így 30 emberéletet követelt a Jucar folyóból érkező víz áradása.

Fernando López Miras murciai elnök most azt mondta:

az egész régióban kiadták a legmagasabb, vörös színű riasztást az időjárási vészhelyzet miatt, ami eddig még soha nem fordult elő.

Bejelentette továbbá, hogy kezdeményezi a spanyol kormánynál a térség katasztrófaövezetté nyilvánítását. Murciában pénteken elmaradt a tanítás minden oktatási intézményben, és mintegy 2500 embert kellett kitelepíteni otthonából – tájékoztatott a spanyol közszolgálati televízió (RTVE). A régióban készült légifelvételeken látszik, hogy hatalmas területek, termőföldek és lakott térségek kerültek víz alá. 

A Mar menor Európa legnagyobb sós vizű tava. A friss műholdképen jól megfigyelhető az áradás okozta puszítás.
Korábban a Google Earth műholdképén még így nézett ki.

Több települést is teljesen megközelíthetetlenné tett az áradás, például Los Alcázaresben többeket helikopterrel kellett evakuálni. A mentésekben a spanyol hadsereg különleges egysége is közreműködik.

A Gota Fría hatását valószínűleg mi is megérezzük: az európai kontinens téli zöldségadagjának nagyjából négyötöde ugyanis Murcia környékéről származik. Amikor 2017-ben a térséget egy rendkívüli hideghullám sújtotta, akkora zöldséghiány keletkezett Nagy-Britanniában, hogy a legnagyobb áruházláncban korlátozni kellett a jégsaláta vásárlását. A vevők egy-egy látogatás alkalmával maximum csak három fej salátát tehettek a kosarukba.

A víz okozta pusztítás képei bejárták a sajtót és az internetes közösségi oldalakat. Otthonukban rekedt emberek tettek közzé olyan mobiltelefonos felvételeket, amelyeken látszik, hogy az utcán hömpölyög az árhullám, magával sodorva faágakat, kukákat, motorokat és autókat is. Több városban szünetel az áramszolgáltatás és szennyeződött a vízhálózat is. A valenciai autonóm közösségben található Orihuela lakói állítják:

nem emlékeznek arra, hogy valaha ennyi eső esett volna. Benyomásukat a meteorológiai szolgálat is igazolta: 48 óra alatt négyzetméterenként 400 litert meghaladó csapadékmennyiséget mértek a településen.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI, murciatoday.com, es.wikipedia.org, eltiempo.es, agroinform.hu

képek: Google Earth, Datadista

kiemelt képünk illusztráció!

2017 Kidsnews | All rights reserved