Klímahelyzet: Nem dőlt el. Még…


kidsnews (127éves) - 1 éve

Ez a szabás már nem divat, az új táskához nem megy a régi kabát, a mobilban pedig kevés a memória. A biciklihez hűvös van, a buszon túl sokan vannak. Ezt a steaket megérdemlem. Ismerős érvek? Ha semmin nem vagyunk képesek változtatni, a jövőnket tesszük kockára.

Az ENSZ Klímacsúcshoz kapcsolódóan ezekben a napokban zajlik a Klímahét, melynek keretében hazánkban is több környezet- és természetvédelmi civil szervezet fogott össze annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet:

a jövőnk forog kockán, ha globális, nemzeti és egyéni szinten nem teszünk az egyre gyorsuló ütemű éghajlatváltozás ellen.

Túlfogyasztásunkkal rendkívüli ütemben éljük fel a bolygó erőforrásait: a Global Footprint Network adatai szerint idén július 29-én jött el a Túlfogyasztás Világnapja, ekkor lépte át az emberiség fogyasztása azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Bár a vállalatok és kormányok felelőssége óriási, az egyéni szint is elvitathatatlan.

Pedig nem kellene óriási erőfeszítéseket tenni azért, hogy fenntarthatóbban éljünk. Ha például tartósabb, hatékonyabb, természetesebb tárgyakat vásárolunk – vagy minimálisra csökkentjük vásárlásunkat, és csak azt vesszük meg, amire valóban szükségünk van -, már sokat tettünk ökológiai lábnyomunk csökkentéséért.

Ne cseréljük le a mobiltelefonunkat csak azért, mert megjelent egy újabb modell – akkor vegyünk újat, ha a jelenlegi már tényleg használhatatlan.

Az elektronikai termékeket előállító ipari vállalatok az előállítás során rengeteg vizet használnak és még több szennyvizet juttatnak a folyókba. Ugyanez vonatkozik más termékekre, például a ruhaneműkre is.

Az étkezésünket is megreformálhatjuk: ha kevesebb húst – főként kevesebb marhahúst – fogyasztunk, azzal nem csak a saját egészségünket támogatjuk, hanem a Földét is. Tudtad? 1 kg marhahús előállításához átlagosan 15500 liter vízre van szükség, ami természetesen függ az állattartás módszerétől, illetve az adott éghajlattól is.

A messziről érkező zöldségek és gyümölcsök helyett pedig válasszuk a helyi, szezonális termékeket. Otthon általában rövidnadrágban és ujjatlan pólóban töltöd az időt, amikor már beindult a fűtésszezon? Inkább kapj magadra még egy réteget, éjszaka pedig használj vastagabb takarót! Ha csak 1 fokkal csökkented a hőmérsékletet a lakásban, a fűtésszámlád akár tizedével is csökkenhet, és háztartásod évente 300 kg szén-dioxidot is megtakaríthat. A fűtésre fordított energiafelhasználás mérséklése nem csak a pénztárcádnak, de a bolygónknak is nagyon sokat jelent.

Tudatos döntésekkel és kis lépésekkel te is rengeteget tehetsz azért, hogy számunkra és a jövő generációi számára is élhető legyen a Föld.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

WWF Magyarország

képek: Gerd Altmann,DarkWorkX/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved