Nem kutyafüle! – Fülbetegségek a kis kedvenceinknél


Tigirl (16éves) - 2 éve

A háziállataink érzékszerveiről szóló sorozatunk utolsó állomása a hallószerv, amit – a korábbiakban bemutatottakhoz hasonlóan – szintén számtalan kellemetlen dolog érinthet, és jó, ha ilyenkor tudjuk, mi a teendő. (Egyébként nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem a kutyusok és a cicusok legcukibb része a fülük. :)) Ezen kívül a cikkben találkozhatunk majd néhány fun facttel is kedvenceink hallását illetően.

Először is tisztázzuk, hogy milyen az egészséges fül: halvány rózsaszín vagy fekete (bőrszíntől függ), nincs szaga, nincs benne sok fülzsír és nincs benne “törmelék” (kórokozókból összeálló, általában színes, hámlás-szerű jelenség). A legtöbb betegség tünete pedig állandó viszketésből, színes váladékozásból, sötét színű fülzsír felhalmozódásából, törmelék termelődéséből, a fül kipirosodásából, érzékenységből, esetleg egyensúlyvesztésből áll.

Kezdjük a legtöbbször előforduló nyavalyával, a fülgyulladással.

Leggyakrabban a külső- és középfül gyulladását baktérium és gomba okozza, de nem ritka az idegentest – mint a toklász, felgyülemlett fülzsír, szőr vagy törmelék – miatt kialakuló betegség sem. Ha beüt a vész, minden esetben és minél hamarabb vigyük állatorvoshoz kedvencünket, hisz antibiotikummal vagy gombaellenes hatóanyaggal ki tudja hajtani a “betolakodókat”. Az idegentesteket csak és kizárólag szakember távolíthatja el!

Ha allergiás a kutyánk vagy cicánk, előfordulhat, hogy tüneteket produkál a hallószerven. Ez esetben is konzultálni kell a dokival, hogy megtaláljuk a megfelelő gyógymódot.Másik nagyon gyakori kórokozó a (fertőző) rühatka, ami kutyákat és macskákat egyaránt megtámad és a fülben kezd el tevékenykedni. Ilyenkor sokat vakarják a fülüket az állatok, illetve megjelenik a sötét színű, morzsalékos törmelék. Ennek az állapotnak állatorvos vethet véget egy alapos fültisztítással.

A viszketéssel járó megbetegedések azért veszélyesek, mert ilyenkor az állat ész nélkül vakarássza a fülét, így folyamatosan irritálja, felsérti azt. Ennek következtében kialakulhat vérömleny (szakszóval haematoma), ami nem éppen kellemes kedvencünk számára. Ha ilyet veszünk észre kutyusunk, cicusunk fülén, akkor gyorsan vigyük orvoshoz, hogy meg tudja szüntetni a viszketés okát.

Hogyan tudjuk megelőzni ezt a sok csúnya dolgot?

Van néhány kutyafaj, amelyeknek lóg a fülük – ők sokkal hajlamosabbak az ilyen betegségekre. Ha lógófülű kutya tulajdonosai vagyunk, állatorvosunk segítségével érdemes kitanulni a fülpucolást és rendszeresen művelni azt.

A sok ijesztő gondolat után kell valami oldás a végére, úgyhogy nézzük meg, milyen csodálatos dolog a kutyafül. Mi, emberek 20 – 20.000 Hz tartományban vagyunk képesek befogadni a rezgéseket, míg ez a kutyáknál 20 – kb. 60.000 Hz. Ráadásul 5 foknyi pontossággal tudják meghatározni a hangforrás irányát, vagyis 5-10-szer jobban, mint mi. Az élet viszont nem fair, ugyanis minél jobban lóg egy kutyus füle, annál kevésbé éles a hallása, de még így is magasan jobb, mint az emberé.

Viszont hoztam egy meglepő tényt: a legnagyobb tartományt érzékelők (hármunk közül) mégsem a kutyák, hanem a macskák. Ők ugyanis akár a 100.000 Hz-es hangokat is meghallják, szemben a kutyák 60.000 és a mi 20.000 Hz-es maximumunkkal. Emellett az egércincogást 20 méter távolságból is képesek észlelni! És ez még mindig nem minden: a cicák alvás közben is hegyezik a fülüket és feldolgozzák a bejövő hanghatásokat – valószínűleg ezért szunyálnak annyit, mert nem igazán jellemző rájuk a pihentető mélyalvás.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kiemelt kép:Mylene2401, Pezibear/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved