Rajzolni mindenki szeret, de hogyan fogjunk hozzá?


kidsnews (127éves) - 2 éve

A rajzolás kis túlzással egyidős az emberisséggel és valójában mindenki szereti. Van, aki csak önfeledten firkálgat egy sajtcetlire, vagy a füzete sarkába mások önkifejezésük eszközeként tekintenek erre a művészeti ágra.

Első lépésnek azt ajánlom mindenkinek, aki foglalkozni akar ezzel – akár csak szórakozásból is – a legfontosabb, amit követni kell:

mindig alkoss és ne hagyd abba!

Csak azért, mert nem lett olyan jó, ahogy először elképzelted ne add fel. A sportolók is felállnak az első pofon után. Személy szerint én mindig is imádtam rajzolni, de sose tanultam… Egyik este tévézés közben elkezdtem egy embert rajzolni – visszagondolva borzalmas lett, de – ha akkor véget vetettem volna egy olyan hobbinak, amit igazából még el sem kezdtem, most nem tartanék ott ahol.

A rajzolás lényege a gyakorlás. Legyen egy füzetetek, amikben gyakoroltok. Majd, amikor betelik a füzet és visszalapoztok a legelső lapra megnézhetitek mennyit fejlődtetek a kezdetekhez képest.

A bal oldali 2013-ban készült; jobb oldali 2015-ben: a nagy különbség az árnyékolásban van.

Először ajánlom, hogy egyszerűbb HB-s ceruzákkal kezdjétek, amiket még könnyebb radírozni is, ha szükséges. A próbálkozást számotokra kedves, rátok hatással bíró, szokásos dolgokkal indítsátok, amik akár a rajzkönyveitekben is benne vannak. Árnyékolási technikák, tippek az arányokról. (Kezdetnek még ajánlom, hogy csendéletekkel próbálkozzatok, hogy tényleg ne menjen el a kedvetek.)

Próbáld ki a könyv által ajánlottakat, bár a rajzoktatókönyv valószínűleg mértékegységet és rácsozásái technikát javasol majd kezdésnek. Ebben részletezi, hogy a lapot hogyan mérd ki és rajzold be, de ha így nem megy nem baj. Vannak, akik rácsok segítségével találják el a helyes arányokat és vannak, akik bíznak a saját szemmértékükben és nem használnak segédvonalakat.

Ha tudod, hogy mit hogyan rajzolsz alapszinten mehet a bolondítás. Próbálkozz a grafitok erősségével. Az alapvonalakat továbbra is rajzold HB ceruzával, majd ezt húzd ki 2B-sel és ezzel kezd az árnyékolást is. A sötétebb árnyalatokhoz használd bátran a 4B és a 6B, vagy akár a 8B ceruzákat.

Tipp: Ha nem akartok maszatosak lenni, vagy elmosni a rajzotok: legyen egy plusz papír nálatok, amit a rajzoló kezetek alá tesztek.

Ne feledd, ez még csak gyakorlás! Ha nem lett jó próbáld újra!

Ezt a gyakorlást tőletek függ mennyi ideig tart. Ha sok időt töltötök ezzel, akkor valószínűleg már rövid időn belül sokat fogtok fejlődni. De rajzolni mindig, bárhol szinte bármikor lehet. Kicsit furán hangzik, hogy erre buzdítalak titeket, de mint diák, aki szintén ezt csinálja még mindig… Ha túl unalmas a tanórátok, dobjátok fel a jegyzetfüzetet egy kis rajzzal.

Nekem rengeteg füzetemben vannak elvétve szemek, 3D pókok vagy bármi, ami az eszembe jutott. Nem arra buzdítalak, hogy ne figyelj az elhangzottakra, de ha már eleve nem érdekel legalább üsd el jól az időd.

A rajz témája pedig lehet a tananyaggal is összefüggésben 🙂

Ha nekikezdesz a komolyabb rajzolásnak, akkor szeretnék pár tippet adni, milyen eszközt, hol szerezz be. Javasolhatnám a művészboltokat, de egyelőre a kezdetekben egy egyszerűbb papír-írószer bolt is elég lesz. Személy szerint a Stabilo termékeket ajánlom, mert ezek a ceruzák nem esnek szét a kezedben rajzolás, vagy ceruzahegyezés közben. Lehet venni kisebb csomagokat HB-s és különböző B-s ceruzákból.

Mindegyiknek vagy a csomagján, vagy a ceruza végén feltüntetik milyen erősségű. Füzetnek pedig ajánlom az egyszerű famentes rajzlapot. Így könnyebben látod majd az árnyalati különbségeket. Az, hogy spirál vagy sima füzetet használj, az már a te szubjektív döntésed.

A fém kicsit zavarhat, de ha jól forgatod a füzetet, akkor nincs vele gond. Pláne, ha gyakorló füzetnek szánod, akkor az se biztos, hogy a rajzod befoglalja majd az egész lapot.

Tóth Zsuzsanna

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

dayron, villaverde,Richard Mcall,Brett Hondow,PDPics,cscrookes,képe a Pixabay-en

2017 Kidsnews | All rights reserved