Sötét anyag: közel 50 éve fedeztük fel, de máig nem tudjuk mi is az


kidsnews (127éves) - 1 éve

Vera Rubin 1970-ben egy új csillagászati berendezéssel észlelte, hogy az Andromeda galaxisban a csillagok gyorsabban keringenek a középpont körül mint azt a klasszikus fizika korábban megjósolta. Ezután a kutatónő megfigyelt még számos más galaxist is és mindenhol ugyanezt a jelenséget tapasztalta.

A probléma az volt, hogy a newtoni fizika elveit követve a galaxisok középpontja felé húzó gravitáció nem lenne elég arra, hogy a pályájukon tartsa ezeket a csillagokat, így azok gyakorlatilag ki kellene repüljenek ki az intergalaktikus térbe.

 A problémát megvizsgálva két dolog jöhetett szóba:

  1. Newton tanai tévesek (Bár ezt a tudományos körök nehezen fogadták volna el).
  2. Vagy pedig egy eddig ismeretlen anyag, vagy energia hat rájuk.

Végül a második elméletet tette magáévá a tudomány annak ellenére, hogy még jelenleg sem rendelkezünk olyan műszerrel, amivel ezt a sötét anyagot vizsgálni tudnánk, az ugyanis semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem is nyel el.

De akkor mégis, mi a bizonyíték arra, hogy létezik?

A kulcs a gravitációban rejlik. A fotonon kívül ugyanis minden anyagnak van -ha csak egészen minimális mértékben is- gravitációja. Szóval a sötét anyagnak is tudjuk érzékelni a gravitációját. És arra is rájöttünk, hogy eléggé sok van belőle. Körülbelül ötször annyi mint az általunk ismert anyagból. Ez azonban nem összekeverendő a sötét energiával. A sötét energia kitölti a világegyetem 70%-át. Így nem nehéz kiszámolni, hogy a sötét anyag adja a 25%-át és az általunk ismert anyag csupán 5%-a a világegyetemnek.

Ha csak egy pillanatra belegondolunk, hogy 10 év alatt mennyit fejlődtek az okostelefonok és összehasonlítjuk ezzel a közel 50 évvel, amelyben nem történt nagyobb előrelépés a sötét anyaggal kapcsolatban, akkor megérthetjük, hogy ez mennyire nehéz és összetett téma.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Wikipedia

kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved