Szeretlek. Mikor mondhatjuk ki először?


Orbók Réka (22éves) - 2 éve

Édesanyámnak nap mint nap elmondom akár telefonba is: „(…) Szia anya, szeretlek.” Mégis mennyire más értelmet nyer ez a szó, ha a pároddal elvesztek egymás tekintetében és mint valami filmben egy csók után elhagyja ez a szó a szátokat.

A magyar nyelvben nem létezik a különböző szeretet kifejezésére egy enyhébb, vagy mélyebb  érzelmeket kifejező szó, ezért érdemes óvatosan bánni vele, hiszen a „szeretlek” különlegesen mély érzelmeket, akár holtomiglan holtodiglan szerelmet jelent egy másik ember irányába.

Így a szeretlek egy nagyon erős érzelmekkel társított kifejezés, amit csak és kizárólag érzelmileg indokolt esetben használjunk.

De mit is jelent ez a „szeretlek” dolog? Miért különbözik az anyának mondott szertelek egy “másfajta” szeretlektől? Nincs rá konkrét definíció, de ami talán segít felismerni azok a jelek. Egyre több időt szeretnél vele tölteni. Az együtt töltött percekben nyugodt, boldog és izgatott is vagy. Azt érzed, hogy ha hirtelen kilépne az életedből, akkor mintha a föld nyelne el és ketté hasadna a szíved.

Nem tudod elképzelni, hogy ne legyen ott melletted és bármit megtennél érte, bármily fárasztó dologra kérne. Talán ezek az alaptünetek, persze ez is mindenkinél más.

Azért veszélyes ez a szó, mert ha kimondod akkor nem lehet visszavonni, akkor sem ha a másik nem érez így és akkor sem, ha később kiderül hogy te tévedtél.

Arról ne is beszéljünk, hogy a tényleges szerelem képes elvakítani az embert, így könnyen kihasználhatóvá válik hisz bármilyen őrültségre képes a másikért. A fentiekben taglalt erős érzelmi kiszolgáltatottságból adódóan legtöbbünk jogos óvatosságra inti magát az érzelmei és annak mielőbbi kifejezése kapcsán.

Minden kapcsolat más, ezért nincs egy konkrét időpont, ami tökéletes, de túl korán nem ideális a másik tudomására hozni. Néha elég egy-egy nonverbális jel is, ahhoz, hogy éreztessük mit érzünk.

Gondoljatok csak bele, hogyan is vehetné bárki komolyan az érzelmeket, ha nemrég ismerkedtetek meg és csak párszor találkoztatok? Ez persze nem azt jelenti hogy nem lehet vonzalom, sőt.

De az nem feltétlenül jelent egyet a szerelemmel.

Ne egy-két hét után hagyja el a szánkat ez a bűvös szó, előbb ismerjük meg ténylegesen a másikat, hogy tudjuk a hibáival is együtt szeretni őt. Véleményem szerint teljesen mindegy, hogy a lány, vagy fiú mondja ki először, lényeg az egymás iránt táplált komolyságában rejlik.


De mi van, ha partnerünk nem mondja vissza, hogy ő is szeret? Az is felmerülhet, hogy  te magad vagy még az érzéseidben bizonytalan és nem tudod még bizonyosan eldönteni, de ő meg már kimondta. Nincs ok pánikra. Ha neked mondja valaki és te még nem tudod mit is érzel igazán akkor kedvesen, de őszintén mond el neki mit érzel.

Először is, ha a hozzád intézett a szeretlek szóra összeugrik a gyomrod és az a belső reakciód, hogy „Ne ne ne” akkor – véleményem szerint – érdemes elgondolkozni, hogy hosszú távon szeretnéd e folytatni azt a kapcsolatot, vagy érdemesebb kiszállni mielőtt további fájdalmat okozol. (Velem már volt ilyen és nem is volt hosszú életű a dolog. A belső vészcsengőm figyelmeztetett, hogy nem lesz ez így jó).

Ha nem erről van szó, hanem csak simán még nem tudod kimondani, mert kicsit össze vagy zavarodva, de örülsz, hogy a másik elmondta, akkor mosolyogj, adj neki egy csókot és beszéld meg vele, hogy még kicsit zavart vagy, de nagyon szereted vele tölteni az idődet.


Ha pedig te mondod ki először és a másik nem mondja vissza válaszul akkor se ess kétségbe, lehet csak nem tudja még ő sem. Ne várd el, hogy egyből vissza mondja, adj neki időt és tiszteld meg a bizalmaddal

Ha  nem érzed ténylegesen a nagybetűs szerelemet, akkor ne használj ilyen nagy szavakat.

Mond hogy „kedvellek”, „jó veled lenni”, de ne verd át a másikat még ha csak jót akarsz (mert ő mondta ki előbb és akarsz valamit válaszolni) akkor se. Végül, de nem utolsó sorban, mikor már megtörtént a kölcsönös szeretet kifejezés, a mély érzelmek hangsúlyozását és a szeretlek szó elcsépelését lehetőleg kerüljétek. Az sem jó, ha köznapi szóhasználattá, szófordulattá válik és semmivé lesz a jelentése.

Egész életünkben folyamatosan nagy nyomást helyez ránk a világ, de ne  hagyjuk magunkat siettetni olyan dolgokkal kapcsolatban amikben nem vagyunk biztosak. Csak akkor valljuk szerelmet, ha azt érezzük hogy a boldogságtól már nem bírjuk magunkban tartani. Ilyenkor a félelmeinknek se hagyjuk, hogy meggátoljanak minket a tetteinkben. A titok az érzelem őszinteségében rejlik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved