The Addams Family – egy nem mindennapi család


Leszy (19éves) - 2 éve

Nem vagyunk egyformák, sokan egészen másképp látjuk a világot, mást tartunk fontosnak, másról gondoljuk, hogy helytelen. Most be szeretnék mutatni valami egészen szokatlant: egyszer volt, hol nem volt egy család. Addams-ék egy csöppet sem átlagos família, amire ők igazán büszkék. Ami nekünk rendellenes az nekik szinte már átlagos. A házuk egy ódon villa, ami nagyon hasonlít a vidámparkok kísértetkastélyaira. Ezenkívül a különböző sötét praktikák iránt is igen fogékonyan érdeklődnek legyen szó a középkori kínzásokról, tiltott varázslatokról, vagy csak egyszerűen a petárdák robbantgatásáról. 

Aki még nem ismerné a rémes hagyományokat űző rokonságot most betekintést nyerhet a karakterek jellemzésébe.

Az Addams Family először 1930-ban tűnt fel a New Yorker magazin hasábjain, mint folytatásos rajzfilmsorozat. Akkor még nem voltak annyira kidolgozva a karakterek, nem voltak meg azok a bizonyos jellemvonások, amitől ma már olyan egyediek. Mostanra kiforrott egyéniségek köszönnek vissza a filmvásznon, a tévéképernyőn vagy épp a videójátékok platformjain.

A családfő Gomez Addams, aki külsőre egy köpcös, pisze orrú férfi. Egy nagyon családcentrikus, nagylelkű ugyanakkor némi gyermeki lélekkel megáldott egyén. Rendkívül sportos, jártas a vívásban, rajong a modellvasutakért. A hivatását tekintve ügyvéd, de ezt nem gyakorolja mivel hatalmas örökséget birtokol, illetve kiterjedt befektetésekkel is rendelkezik. 

A ház úrnője Morticia, aki egy sápadt bőrű, gótikus megjelenésű nő, de ettől eltekintve mégis elegáns. Ért a boszorkánysághoz és gyakran alkalmazza, férjét a végletekig imádja. Gyermekeivel szeretetteljesen törődik, a maga fura módján igazi mintaanya. 

Az Addams gyerek ketten vannak, Wednesday és Pugsley. Wednesday egy magas, vékony testalkatú nyolc-tízkettő év körüli lány. Az anyjára hasonlít, mindig két fonott copfban viseli a haját. Nem épp az a „rózsaszínfelhős”, „csillámpónis” álmodozó, aranyos kislány. Fiús, harcias természete van, de ezzel ellentétes, hogy csendes, visszahúzódó is néha tipikusan azt mondanám, hogy olyan, mint egy lesben álló kígyó. Soha nem tudhatod, hogy mikor támad. Maria Antoinette babájának a fejét is híven a királyhoz lefejezte. A testvérével igen bonyolult a kapcsolata, mivel szeretetét igen különös módon fejezi ki.

Néha egyszerűen csak beszíjazza egy villamosszékbe és szép lassan lehúzza a kapcsolót. 

Pugsley, egy alacsony, kissé zömök testalkatú fiú, aki pár évvel idősebb a húgánál. Nagyfokú mechanikai, illetve rovartani ismerettel rendelkezik. A családban nem épp a szerencsések közé tartozik ugyanis húga kísérleteinek és újabb kínzásainak állandó céltáblája. Nagybátyja – Gomez bátyja – Fester Addams a példaképe, aki valahol az amatőr és a szakképzett pirotechnikus között mozog. Victor Frankenstein és Mr. Hyde őrült kombinációja. 

A családhoz tartozik még a Nagymama (Morticia anyja), aki szintén boszorkány; Lurch a család személyi inasa; aki engem nagyon emlékeztet Frankensteinre, mivel nem nagyon beszél és mégis igen akkor is inkább nyög, illetve a külleme is az említett szörnyszülötté. Az utolsó tagjuk, vagy épp testrészük Izé, a kézfej. Igen jól olvastátok, az Izé névre hallgató rokon egy kézfej. Izé egy segítőkéz, kedves testrész, aki kiválóan alkalmazkodik, tud morzézni is.

Néha feltűnik Hogyíshívják kuzin is, ő leginkább egy hatalmas fényes, dús hajzuhatagra emlékeztet engem, aki kis kalapot és napszemüveget visel. R2-D2-hoz hasonlóan kommunikál, ámbár nem sípolva, hanem valamilyen halandzsa nyelven. 

Charles Addams ügyesen figurázta ki a kor eszményi családmodelljét, szatirikus hangon ragadta meg és nem volt rest néhol túlozni sem. A történeteket az angol fekete humor járja át, ami néhol abszurd, néhol pedig egészen groteszk. 

Manapság olyan időket élünk, ahol szinte sikk lett visszanyúlni a régi sikerekhez, trendi lett a walkman, és az úgynevezett instax kamera.

Ebben a retrohangulatban Hollywood is előveszi, leporolja, felújítja akár újra is írja a korábbi sikerfilmeket. 2019. október 10-től kezdődően újra előlépnek Addams-ék is, ezúttal egy új kalanddal. A hagyományos és a csöppet sem annak látszó történet a filmvásznon rajzfilmformában érkezik. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved