The American Meme: ha a hírnév az életed


Naan (17éves) - 2 éve

A mai világban még a nagyszüleink is a telefonjukon lógnak. A mindennapjaink meghatározó részévé váltak a közösségi média platformjai, a legtöbb fiatal pedig létszükségletnek tartja azt, hogy csekkolhassa az Instagramját vagy éppen a Snapchatét.

A Netflix saját gyártású dokumentumfilmje, a The American Meme néhány világhírű amerikai influenszer, internetes celeb szemszögéből mutatja be a social médiában rejlő pénzszerzési lehetőségeket,

illetve azt, hogy hogyan képesek megbirkózni a rettenetesen nagy hírnévre szert tett emberek az ismertség terhével.

A filmben közelebbről megismerkedhetünk Paris Hiltonnal, aki 10,9 millió követővel rendelkezik Instagramon, DJ Khaleddel, akinek Justin Bieberrel közös dalát, az I’m The One-t több, mint 1,2 milliárdan (!) hallgatták meg YouTube-on, Brittany Furlannal, aki a Vine nevű applikáció segítségével vált hírhedtté, valamint Kirill Bichutsky-val, akit a hangulat felpörgetése érdekében hívnak meg ismert bulihelyek Amerika-szerte, és akinek Kirill Was Here nevű Instagram oldala több, mint 245 ezer követővel rendelkezik.

A fent említett celebek beszélnek többek között a követőikkel kötött szoros kapcsolatukról, a fizetett tartalmakról, amikkel elképzelhetetlenül sok pénzt zsebelnek be akár egy fénykép feltöltésével, arról, hogy mennyire bele lehet fáradni a paparazzik fényképezőgépének kattogásába, valamint megemlítik azt is, hogy többször érezték már magukat kihasználva, amikor az emberek csak azért szeretnének velük közös képeket készíteni, hogy posztolhassák, egyébként pedig egy szó erejére sem akarnak velük megállni beszélgetni.

Rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem, amíg a több, mint másfél órás filmet néztem. Miért nem hagyják ott a közösségi média világát, ha – elmondásuk szerint – annyira megterhelő nekik hírességként élni?

Tényleg megéri DJ Khalednek már most elrontani mindössze 3 éves kisfia békés gyermekkorát azzal, hogy méregdrága óragyűjteményét reklámoztatja az arcával, és saját Instagram oldalt is vezet neki, ahol 1,8 millió idegen ember lát bele a kisfiú mindennapjaiba? Ugyan minek tevékenykedik még mindig Paris Hilton a social média felületein, mikor elmondása szerint már többször majdnem összeroppant a hírnév súlya alatt, és az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében? Nem érezte azt egy fordulópontnak, amikor kikerült az internetre róla, és ex barátjáról egy intim videó, ami miatt hónapokig nem hagyta el a házát?

Nem gondolja azt a 34 éves Kirill, hogy ideje lenne családot alapítania és egy normális munkát keresnie ahelyett, hogy lányokról tesz fel kompromittáló képeket Insta oldalára?

Elképzelhető, hogy ezek az emberek ilyen életről álmodtak kis korukban és hogy elégedettek a jelenlegi helyzetükkel, de az biztos, hogy nagyon nem jó példát mutatnak több millió követőiknek, akik nap mint nap az ő posztjaikkal kelnek és fekszenek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved