World Urban Games – a városi sportok legjobbjainak találkozóhelye volt Budapest


DumásKisCsaj (17éves) - 2 éve

Nagyságrendileg 50 ezer ember nézte élőben a hazánkban először megrendezett World Urban Games-t, azaz az utcai sportok világjátékát, amelyet 46 ország részvételével péntektől vasárnapig tartottak Budapesten.

A sporttörténelmi esemény fontos lépcsőfok, mind az utcai sportok olimpiára való bekerülésének folyamatában, mind pedig a sportéletben is elvárt nemek közötti egyenlőség megteremtésében. Budapesten nagyon kitettek magukért a szervezők és sikeresen összehozták a fesztivál feelinget a sporteseménnyel.

A Csepel-sziget bejárójánál található Nagyvásártelepnél nem is találhattak volna jobb helyszínt: a romos épület adta meg a romkocsma, a fesztivál és művésztelep őrülten izgalmas egyvelegének hangulatát. 

Bár péntek délután még csak szállingóztak az emberek estére, a Follow the Flow koncertre már valódi tömeg kerekedett. Szombaton már napközben is bőven akadt látogató, a vasárnapi döntőkre pedig teljesen megteltek a lelátók. Nem hittem el, de a BMX freestyle (férfi) döntő alatt konkrétan már egy szabadhely sem volt. A kiemelt érdeklődés nem volt véletlen: olyan király trükköket nyomtak a profik, hogy leesett az állam…

A World Urban Games legjobban teljesítő magyar csapata a női 3×3-as kosárlabdacsapat volt, amely a negyeddöntőben kapott ki a későbbi ezüstérmes francia együttestől az U23-as Nemzetek Ligája döntőjének számító eseményen.

A BMX-esek között Jósa Dániel a világ legjobbjait felvonultató mezőnyben éppen csak lemaradt a döntőbe jutásról, végül a 15. helyen zárta a viadalt. Breaktáncban Török Enikő “Csepke” és Kotlár Roland Ákos “Roll” képviselte a magyar színeket, de a csoportküzdelmek után búcsúztak.

Az utcai sportok egyik legtipikusabb fajtájában, a parkourban négy magyar férfi induló is volt: a speed-run versenyszámban Máté Áron és Szentváry-Lukács Vajk végül a 8. és 10. helyet szerezték meg. A freestyle-ban a 18 éves Pataki Zoltán, valamint a 19 éves Balogh Dominik a 14., illetve a 13. helyen végzett.

A laser run bemutatósportként szerepelt a viadalon, a nők között hét, míg a férfiaknál kilenc magyar induló volt. A nőknél Guzi Blanka az első helyen végzett, Réti Kamilla pedig, szombati eredményét megismételve vasárnap is a harmadik helyen ért célba. A férfiaknál a legjobb eredmény a budapesti öttusa világbajnokságon is szerepelt Regős Gergely nevéhez fűződik, aki vasárnap a harmadik helyen ért célba.

Jövőre Tokióban az olimpián már több, most megismert utcai sport is helyet kap a hivatalos programban.

“Nem véletlenül kerülnek be az olimpia programjába ezek a sportágak: látványosak, akrobatikusak, izgalmasak, közösségteremtőek és megmozgatják a fiatalokat. Ez az új irány: lebontani az akadályokat, a sportot behozni a városba és közel vinni az emberekhez, szabaddá tenni a belépést, egész napos családi élményt kínálni, miközben a nézők nem puszta szemlélők, hanem résztvevők, akik minden sportot ki is próbálhatnak, és a sportesemény kulturális és zenei fesztivál is egyben”

– mondta Fürjes Balázs, a szervezőbizottság elnöke az MTI-nek a versenyt követően, annak az apropóján, hogy a nemzetközi sportszövetségek tanácsa felkérte Budapestet, hogy az utcai sportok világjátékának 2021-ben is legyen a házigazdája.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
Forrás:

MTI

 

2017 Kidsnews | All rights reserved