Zero waste: sulikezdés


Papp Júlia (16éves) - 2 éve

Belegondoltál már, hogy a szeptemberi időszak mennyire megterhelő a Föld számára? Több milliárd ember megy el ilyenkor az iskolakezdéshez szükséges dolgokat beszerezni, legtöbben minden tudatosság nélkül.

Ha a legszimplább lista szerint járod végig a papír- és írószer boltokat, még akkor is viszel haza olyan eszközöket, amikre vagy nincs is szükséged valójában, vagy meg tudnád oldani ökotudatosabban is. A zero waste vásárlás alapvetően nem ott kezdődik, hogy mindent megveszel drágábban, mert rá van írva, hogy lebomló vagy környezetkímélő, hanem ott, hogy végiggondolod, mi az ami nélkülözhetetlen számodra és mi az, ami nem.

A szükségtelen eszközök vásárlásának elhagyásával tudod ugyanis a leghatékonyabban csökkenteni a magad után hagyott felesleges anyagok halmazát, azaz a szemetedet. Az óriási hulladék túltermelés fő oka az emberi önzőség és a kényelem, mindezek azt eredményezik, hogy olyan dolgokat is leemelünk a polcról, ami nélkül -egy kis erőfeszítés árán ugyan- de vígan ellennénk mindannyian.

Ami talán a legszomorúbb eközben, hogy nem vesszük észre, hogy ezzel tesszük saját magunkat tönkre.

Az élet kényelmes nekünk, de ha nem figyelünk oda a gyerekeink már szenvedni fognak. Ne feledd a mi kezünkben van a jövő!

Íme tehát egy pár tipp, amit érdemes figyelembe venni, ha sulis bevásárlókörútra indulsz:

  1. Ami tavalyról nem használódott el teljesen, használd idén is! Attól még, hogy nem vadi új, a funkcióját be tudja tölteni, tehát nem a nélkülözhetetlen kategóriába tartozik. Nem fog összedőlni a világ, ha a félig betelt matekfüzetedet nem hajítod ki csak azért, hogy idén egy ápoltabb borítójú darabbal kezdhesd az évet. Ha megtartod a régit kéznél lesznek a tavalyi munkáid, ha valamit elfelejtettél valamit vagy tudásfrissítésre van szükséged, elég lesz csak visszalapoznod néhány oldalt.
  2. Csomagolj magadnak otthon uzsonnát! Szánj rá öt percet a reggeledből, ahelyett, hogy megvennéd a napi kajád a büfében vagy a kisboltban. A hazai egészségesebb és finomabb, mint a sok igénytelen gagyiság amit a boltban kapsz. Olcsóbban is kijöhetsz vele, hiszen nem az előre elkészített, túlárazott ételt veszed meg, hanem te magad készíted el.
  3. Ha eljutottál a saját otthoni kaja csomagolásáig, egy uzsonnásdoboz beszerzésével több éven keresztül tudsz spórolni és a szeméttől is megkimélet a bolygót. Egy tartós műanyagdoboz, amiben elfér kényelmesen két szendvics, nagyjából 1000 forint, ha vigyázol rá, akár két-három évig is használható.
  4. A tollak, ceruzák vásárlása ismét egy szenya dolog, ugyanis a műanyagot fogják az arcodba tolni. DE! Te ennél okosabb vagy, és tudod, hogy ezekből lehet fából illetve papírból készült verziót is kapni, sőt olyat is találni amiben cserélni lehet a tintát.
  5. Saját pohár, tartós kulacs kell. Hazánkban nagyjából 1 millió diák jár iskolába, és ha mindenhol le tudnánk jönni a PET palackos üdítő/poharas forrócsoki vásárlásáról, és vennénk év elején kemény 1000 forintból egy sportkulacsot vagy bevinnénk a suliba az egyik otthoni porcelán bögrénket, évente 3 milliárd műanyag italos küblivel kevesebbet használnánk el! Állj a sarkadra és mondd meg a büfés néninek, hogy te a saját kis bögrédbe kéred az italodat! Egyéb esetekben pedig legyen nálad egy kulacsban víz és az egészségtelen lónyálak helyett idd azt. 
  6. Gondolnád, hogy a tesicuccod is tele van műanyaggal? Azzal, ha a pamut pólót választod, nem csak a bőrödnek, de a Földnek is szívességet teszel. Amit reklámozni fognak, az a műszálas lesz, mondván: elvezeti az izzadtságot. A pamut anyagról mondjuk 3000 éve tudjuk, hogy nem csak prímán vezeti az izzadtságot, de bőrödet is engedi levegőzni, ami sportolás közben nem egy elhanyagolható szempont.
  7. Ha eljutsz az iskolatáskákig, megint állj meg egy pillanatra, és gondold végig, hogy szükséged van-e újra. Ha mindenképp az igen válaszra jutsz, első lépésként add le valahol a régit, ahol eljuttatják rászoruló gyerekeknek, vagy add tovább valamilyen rokonnak. Utána pedig válaszd az olyan táskát, amiben a legkevesebb műanyag van. 
  8. Felejtsd el a műanyag füzettartó mappákat! Egyrészt lehet kapni belőle papírt is, másrészt pedig legyünk kreatívak, és oldjuk meg otthon található anyagokból. Lehet textilből varrni, lehet papírból csinálni. 

Ha jól vegiggondoljuk, tulajdonképpen a zero waste életmód abban különbözik a pazarlótól, hogy ha az előzőt vállalod, gondolkodnod kell, egyszerűsödnöd kell, kevesebbet kell fizetned a dolgokért és egészségesebben kell élned. Én azt mondom ideje változatni, még most, amíg lehet, hiszen a mi kezünkben van a Föld jövője és a sajátunk is. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved