Zimmer Frei: így kezdődött a német családegyesítés


kidsnews (127éves) - 2 éve

Különleges helynek számított a németeknek Magyarország a határnyitást megelőző évtizedekben, mivel Kádárék nem csak a keleti-blokkból érkezett vendégeket látták szívesen a Balaton partján, de a nyugatnémet márkát lobogtató nyugati turistákat is.

A balatonfüredi Hotel Marina terasza 1969-ben.

Bár javában tombolt a szocializmus és a berlini fal is állt már, mégis előfordulhatott az a furcsa helyzet, hogy akár egymás melletti szobában, vagy akár egyazon házban is megszállhatott egyszerre, egy egymástól mesterségesen elszigetelt NSZK-s és NDK-s család. Ez a viszonylagos szabadság különleges lehetőséget adott a Németország kettészakadása miatt elválasztott embereknek a személyes találkozásra hazánkban.

Az NDK létrejöttét követően tömegek menekülnek Nyugat-Németországba, így 1961-ben határzárással, illetve a berlini fal megépítésével zárták el az utat az NDK-s polgárok előtt. Az intézkedés egyben lehetetlenné tette a kettészakított családok közötti kapcsolattartást is.

A balatonfüredi kikötő 1970-ben.

Nyaranta megtelt a magyar tenger környéke az év többi részében egymásnak kódokkal üzengető németekkel, és nem volt olyan ház vagy épület, amelyre ne került volna ki a „Zimmer Frei” tábla.

A balatoni „life hack” természetesen felkeltette az NDK titkosszolgálatának figyelmét is. A STASI fürdőgatyás ügynökei rendszerint az egész szezont itt töltötték, és ha a szükség úgy hozta, akár a baráti beszélgetésekbe belefolyva is megpróbálták “megóvni” a kelet-német polgárokat.

  Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

szeretlekmagyarorszag.hu, wikipedia.hu

képek: fortepan.hu/Bauer Sándor,

2017 Kidsnews | All rights reserved