Zsigó Miklós a „Moly.net” elnevezésű projetjével lett egy világverseny különdíjasa


kidsnews (127éves) - 2 éve

Ma már feltehetően senkinek sem ismeretlenek a bolygó és az emberiség problémái, amelyek kiváltó okaként egyszerre több jelenséget is megnevezhetünk. Abban teljes az egyetértés, hogy ezek mindegyikére külön-külön kell megoldást találni.

Az egyik ilyen probléma a mezőgazdaságban a biztonságos és valóban csak a kártevőkre ható irtás kivitelezése, hiszen a méhek tömeges pusztulása, a méhpopulációik megfogyasztása az egyik legsúlyosabb ökológiai és élelmiszeripari probléma a Földön. Zsigó Miklós a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium diákja, aki az Európai Unió által évente megrendezett EU Fiatal Tudósok Versenyének idei döntőjében különdíjat kapott a „Moly.net” című projektjére, amely a jelenlegi megoldásoknál sokkal precízebb rovarírtó megoldást kínál.

Miklós kifejlesztett egy olyan eszközt, egy új kialakítású feromoncsapdát, amelyben egy kamera fényképezi le az oda bejutott rovart ezáltal pontos képet adva a molyrajzás térbeli és időbeli lefolyásáról. 

Hogyan lesz valakiből „ifjú tudós”?  

Én már egészen 6 éves korom óta foglalkoztam LEGO robotokkal, programoztam, építettem őket. Nekem ez teljesen hétköznapi, egy alap szituáció volt, hiszen édesapám több mint 20 éve foglalkozik innovációval és fejlesztéssel, mint mentortanár. A munkája során diákokat karol fel, és segíti őket ötletekkel. A gyermeki kreativitás ugyanis határtalan, minden érdekel egy gyereket, és mindenre rácsodálkozik. Most pedig, amikor már olyan világban élünk, ahol a tudás ott van az interneten felhalmozva, korlátlan lehetőség nyílik számunkra a kutatás és fejlesztés terén. Nagyon szeretném, ha nem csak pár emberhez jutna el az információ, hanem mindenkihez, akiben ott van egy kis szikra és az érdeklődés. 

Miért jelentkeztél a versenyre?

Évek óta rendszeresen indulunk ezeken a megmérettetéseken, így nem ez volt az első alkalom, hogy elindultam konkrétan ezen a versenyen is. Tavaly a második helyet sikerült megszereznem a csapattársammal, de ebben az évben nagyobbat álmodtam, és nagyobbat léptem. 

Ki és mi volt az, ami motivált?

A család ilyen szempontból (is) nagyon fontos. Mint mondtam édesapám a mentorom, tőle kaptam a legtöbb motivációt, ő mindig ott állt, ott áll, és ott fog állni mögöttem. Nagyon sokat köszönhetek neki, de anyukám is ugyanúgy támogat és segít mindenben. A baráti kör is fontos, akik mindig támogatnak, segítenek, és megosztanak mindent a világgal, hogy több emberhez is eljusson az, amit csinálok. Szerintem fontos, hogy egy gyereknek nagy legyen a szociális hálója, és minden helyzetben legyen vele valaki. 

Miért éppen az almamoly problémát akarod megoldani?

Ez egy nagyon mókás történet. Mi Nyíregyháza mellett Nyírszőlősön élünk, és bár hatalmas kertünk van, összesen csak kettő darab almafa van benne. Tavaly nyáron mindkét almafa megfertőződött, és ekkor kezdtem el jobban beleásni magam ebbe az egész problémakörbe.

Napjaink egyik égető környezetvédelmi kérdése a rovarírtás, hiszen szinte nincs ember, aki ne tudna a méheket veszélyeztető problémákról. Segíthet a találmányod ennek megoldásában is?

Nagypapám korábban több mint 400 méhcsaláddal gazdálkodott, de sajnos mostanra már hobbi méhészek lettünk. Én hetedikes koromtól foglalkozom velük, és több projektet is indítottam ezzel kapcsolatban. Nagyon nehéz a téma, és nagyon motiváló az, hogy mennyire sok emberhez eljut, hiszen mindenki tenni akar értük, csak nehéz megtalálni a jó megoldásokat. Bár a mostani találmányom nem a méhekre specializálódott, mindenképp szeretnék velük is foglalkozni a jövőben. 

Beszéljünk a versenyről. Legtöbben lángoló hajú zseniket és „szobakórsággal” megáldott kockákat látunk magunk előtt, ha egy ilyen komoly tudományos verseny szóba kerül, te pedig egyiknek sem látszol. Szóval milyen hangulatú egy ilyen megmérettetés? 

Nagyon mókás, mert ha rám néz valaki valószínűleg nem fogja megmondani, hogy „igen te ilyenekkel foglalkozol” Egy ilyen verseny nem csak a küzdelemről szól. Sokan vagyunk ott, akik mindannyian kutatunk és már ezzel megvan a közös pont. Nagyon jó kapcsolati tőkét lehet szerezni, új barátokat, és nem csak magyar, hanem nemzetközi terepen is. Nagyon szeretek ilyenekre járni, hiszen megismerek más kultúrákat, más nemzeteket, más megközelítéseket és más vallásokat. Sok a különbség, de mégis ott a közös pont. Persze mindig van idő körbe nézni, beszélgetni, „brainstormingolni, networkingelni” és persze mindig kialakul 1-2 buliszoba a szállodában! 

Kicsit visszakanyarodva hozzád: ha jól értem már végeztél a középsulival.  Most hol tanulsz mik a terveid?

Sajnos az eddigi cikkekben rosszul jelent meg, hiszen még csak most vagyok a középiskola utolsó évében. 17 éves vagyok, és a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumba járok, a jövőben szeretnék gazdasági informatika szakon tovább haladni, de persze az agrár problémákat tovább viszem, és start up cégekben szeretnék dolgozni.

Végezetül egy kérdés még: ajánlanád a versenyt a mostani középiskolásoknak és ha igen miért?

Persze! Minden, amit leírtam azt mutatja, hogy egy ilyen alkalom is nagyon sokat tesz hozzá egy fiatal életéhez! Szeretném, ha ez eljutna minél többükhöz! Jelentkezzetek bártan, próbáljátok ki magatokat, remélem sok új arcot fogok látni az elkövetkezendő évek során! 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved